Derma Dipohon Oleh Najib, Bukan Tawaran Dari Saudi

Reading Time: 2 minutes

KUALA LUMPUR, 11 Feb – Mahkamah Tinggi diberitahu hari ini bahawa Kerajaan Malaysia, melalui Datuk Seri Najib Tun Razak, sebenarnya telah memohon derma dari Arab Saudi dan ia tidak pernah menjadi tawaran yang dibuat oleh Kerajaan.

Bekas Menteri Hal Ehwal Islam di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata beliau mengetahui mengenai permohonan derma itu, tetapi menegaskan bahawa perkara itu tidak pernah dibincangkan dalam mesyuarat Kabinet kerana ia bukan urusan pentadbiran.

Jamil Khir, 59, bagaimanapun bersetuju dengan cadangan Timbalan Pendakwa Raya Datuk V.Sithambaram bahawa isu mengenai sumbangan itu disimpan dari pengetahuan awam.

Terdahulu, ketika membaca kenyataan saksi beliau, Jamil Khir berkata beliau difahamkan bahawa sumbangan itu akan disalurkan ke akaun peribadi Najib untuk memudahkan dan melancarkan perjalanan politiknya.

“Raja bimbang jika sumbangan itu dihantar ke akaun mana-mana entiti politik, ia akan menyulitkan proses itu,”

“Kalau saya tidak salah, Raja Arab Saudi yang terakhir, Raja Abdullah Abdul Aziz Al-Saud menyebutkan bahawa dia akan menghantar derma tidak lama lagi dan ia akan dihantar ke akaun peribadi Najib.

“Raja bimbang jika sumbangan itu dihantar ke akaun mana-mana entiti politik, ia akan menyulitkan proses itu,” kata Jamil Khir, sambil menambah bahawa dia berada di belakang Najib ketika kedua pemimpin itu bertemu di istana di Riyadh pada 11 Januari, 2010.

Bagaimanapun, saksi kelima pendakwaan berkata beliau sendiri tidak mengetahui sama ada Raja Abdullah sebenarnya menghantar sumbangan itu ke dalam akaun peribadi Najib atau tidak.

Sithambaram: Selepas Raja Abdullah berkata wang itu akan dihantar ke akaun peribadi (Najib), adakah dia mengatakan berapa banyak yang akan diberikannya?

Jamil Khir: Tidak

Saksi juga mengatakan dia tidak ingat jika orang Malaysia dimaklumkan bahawa Arab Saudi telah memberikan sumbangan Najib untuk memenangi pilihan raya umum ke-13.

Sithambaram: Tahukah anda bahawa pada bulan Ogos 2013, Najib mengembalikan wang berjumlah USD620 juta (RM2.03 bilion), yang dikatakan telah diterima dari Arab Saudi, kepada Tanore Finance Corporation?

Jamil Khir: Saya tidak tahu

Jamil berkata beliau juga tidak tahu bila Najib menerima sumbangan pertama dari Arab Saudi dan syarikat itu menghantarnya.

Ditanya oleh peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah yang mewakili Najib mengenai mengapa derma dari Arab Saudi tidak dibincangkan secara terbuka, saksi berkata ia adalah kerana ia merupakan sumbangan peribadi kepada Najib.

“Saya rasa ia merupakan sumbangan peribadi yang dibenarkan dalam konteks undang-undang negara. Mungkin itulah sebabnya ia tidak dibincangkan, “katanya.

Terdahulu, Jamil Khir bercakap mengenai pengalamannya yang menerima pena yang dibenamkan dengan batu permata dari Arab Saudi sebagai simbol penghormatan dan penerimaan orang Arab.

“Saya membawa pen kepada pengadilan hari ini,” katanya, mengambil pen hitam dari poket baju dan menunjukkan kepada orang ramai.

Najib sedang membela diri dengan tujuh tuduhan menyalahgunakan dana sebanyak RM42 juta dalam dana SRC International Sdn Bhd, yang terdiri daripada tiga tuduhan pecah amanah jenayah, tiga tuduhan pengubahan wang haram dan satu dakwaan penyalahgunaan kedudukan berhubung dengan dana SRC.

Perbicaraan di hadapan Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali diteruskan pada hari Khamis dengan anggota Parlimen Kimanis, Datuk Seri Anifah Aman dijadualkan memberi keterangan.

-Bernama