Dr. Mahathir Lancar Yayasan Bantu Mangsa Ditindas Semasa Jalankan Tugas Melawan Rasuah

Reading Time: 2 minutes

PUTRAJAYA | Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini telah melancarkan sebuah yayasan untuk memberi bantuan kepada pegawai-pegawai agensi-agensi anti-rasuah yang menjadi mangsa, dianiaya atau disalahgunakan untuk menjalankan tugas mereka.

Yayasan Juara Anti Korupsi Internasional Perdana (PIACCF) juga bertujuan untuk membantu mereka yang telah diancam, terancam atau dihukum semasa bertugas.

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata yayasan itu akan bertanggungjawab untuk Dana Juara Anti Rasuah Antarabangsa dan untuk melengkapi aspirasi Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu terhadap Rasuah (Uncac).

“Kita tahu bahawa memerangi dan mendedahkan rasuah sangat berbahaya, dan dunia telah menyaksikan banyak orang yang cuba berbuat demikian membayar dengan nyawa mereka.

“Jelas sekali, mereka yang terlibat dalam rasuah berkuasa dan kaya, dan tujuan mereka adalah untuk lebih banyak kekuasaan dan kekayaan dan mempunyai cara dan sumber untuk menghukum dan menghentikan mereka yang cuba menamatkan kekejaman mereka.

“Kami berada di sini untuk memberitahu dunia bahawa semua pegawai anti rasuah yang telah membayar harga yang besar dalam tugas mereka adalah juara dan wira kita,” katanya ketika melancarkan yayasan itu pada malam Selasa (11 Feb).

Perdana Menteri memberi penghormatan kepada sumbangan beberapa individu dalam memerangi rasuah.

Mereka termasuk bekas peguam negara Tan Sri Abdul Gani Patail, bekas Gabenor Bank Negara, Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz dan bekas Pesuruhjaya Ketua Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Datuk Seri Shukri Abdull berhubung dengan skandal 1MDB.

“Ini adalah kes yang penting, kerana ia menjadi titik perubahan arah politik Malaysia dan mencetuskan kebangkitan di kalangan rakyat Malaysia.

“Keberanian dan kesungguhan kolektif mereka membawa kejatuhan rejim kleptokrasi, dalam menunjukkan kuasa rakyat yang belum pernah terjadi sebelumnya.

“Saya juga ingin merakamkan rasa hormat saya kepada semua lelaki dan wanita di seluruh dunia yang memberikan masa, nyawa dan komitmen mereka untuk menamatkan cabaran rasuah,” kata Dr Mahathir.

Acara itu juga menyaksikan dua pegawai anti rasuah dihormati setelah membayar harga yang tinggi dalam usaha mereka untuk memerangi rasuah.

“Dan, ini juga seharusnya memberi mesej kepada perasuah dan koruptor yang kami tidak mahu anda berada di kalangan kami,”

Penerima Anugerah Juara Anti Rasuah Antarabangsa 2020 adalah Datuk Anthony Kevin Morais, seorang pendakwa raya yang dibunuh pada tahun 2015 semasa menyiasat skandal rasuah, dan Novel Baswedan, seorang pegawai dengan Suruhanjaya Pembasmian Rasuah Indonesia, yang dalam salah satu daripada siasatannya pada bulan Jun 2016, dilemparkan dengan asid kepadanya.

Ia menyebabkan dia buta sebahagiannya.

“Memang ada banyak pegawai yang berani yang menderita dalam menegakkan integriti mereka.

“Kepada mereka, penghargaan kepada Morais dan Baswedan melambangkan penghargaan kami kepada mereka semua,” kata Perdana Menteri.

“Saya sesungguhnya berharap, sumbangan kami akan memberi mesej kepada semua pegawai agensi anti-rasuah bahawa kerajaan Malaysia sentiasa bersama mereka.

“Dan, ini juga seharusnya memberi mesej kepada perasuah dan koruptor yang kami tidak mahu anda berada di kalangan kami,” katanya.