Kegiatan Pembakaran Plastik Haram Terbongkar

Reading Time: < 1 minute

GEORGE TOWN | Jabatan Alam Sekitar (DoE) mengesahkan laporan portal Free Malaysia Today bahawa sebuah bukit di selatan Pulau Pinang menjadi pusat sebuah kilang kitar semula plastik haram dan menjadi tapak pembakaran terbuka bahan buangan itu.

Pegawai DoE pergi ke tapak seluas enam ekar pagi semalam dan mendapati pelbagai bahan buangan, termasuk sisa plastik, yang tersebar di seluruh kawasan itu.

Bukit terletak bersebelahan dengan perbandaran Relau, di mana penduduknya telah mengadu bau plastik terbakar sejak beberapa hari sebelum Tahun Baru Cina yang lalu.

Aduan yang sama juga datang dari beberapa orang yang tinggal berdekatan di luar Relau di kawasan Sungai Ara.

Pegawai-pegawai itu bertindak atas aduan oleh majlis eksekutif Pulau Pinang, Phee Boon Poh dan laporan bahawa FMT diterbitkan semalam.

Laporan pegawai DoE mendapati tanda-tanda bahawa kawasan tersebut telah digunakan untuk pembakaran terbuka walaupun tiada aktiviti pembakaran semasa lawatan mereka.

Pemilik premis gagal menunjukkan lesen dari pihak Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) malah pengumpulan plastik tersebut tidak mematuhi Akta Kualiti Alam Sekitar.

Menurut FMT, DoE akan mengeluarkan amaran kepada pemilik tanah dan akan melakukan pemeriksaan kerap dari sekarang.

Pegawai DoE juga berkata pemilik premis gagal menunjukkan lesen dari pihak Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) malah pengumpulan plastik tersebut tidak mematuhi Akta Kualiti Alam Sekitar.