China Dedahkan Koronavirus Boleh Tersebar Melalui Udara

Reading Time: < 1 minute

Seorang pegawai Shanghai pada Sabtu telah mengesahkan bahawa koronavirus novel maut boleh tersebar melalui udara.

Cara transmisi ini bermaksud bahawa virus boleh berada di udara untuk masa yang panjang dan menyebabkan jangkitan jika dihidupkan.

“Penularan wap merujuk kepada pencampuran virus dengan titisan di udara untuk membentuk wap yang menyebabkan jangkitan selepas disedut,” kata Timbalan Ketua Biro Perbandaran Shanghai Zeng Qun mengikut laporan China Daily.

“Oleh itu, kami menyeru orang awam untuk meningkatkan kesedaran mereka terhadap pencegahan dan kawalan penyakit ini.”

Kerajaan China menasihati orang ramai untuk membatalkan semua aktiviti sosial untuk mengelakkan berada di kawasan ramai orang.

Penemuan bahawa koronavirus sekarang boleh berada di udara bermakna ia kini mempunyai tiga mod transmisi:

Transmisi langsung berlaku apabila seseorang menghirup udara berhampiran orang yang dijangkiti yang telah terbatuk atau bersin.

Hubungan kenalan berlaku apabila seseorang menyentuh sesuatu yang telah tercemar dengan virus dan kemudian menjangkiti diri mereka dengan menyentuh mulut, mata, atau hidung.

Penghantaran wap udara berlaku apabila tetesan virus tercampur di udara dan membentuk wap udara dan seseorang boleh dijangkiti semasa tersedut.

Jumlah kematian meningkat kepada lebih daripada 900 dan menjangkiti lebih 37 ribu di seluruh dunia, kini lebih berbahaya daripada SARS.