Vape Akibatkan Kerosakan Kekal Paru-paru

Reading Time: < 1 minute

Pada bulan Januari 2018, Akademi Sains, Kejuruteraan dan Perubatan Kebangsaan Amerika mengeluarkan laporan kajian konsensus yang meninjau lebih daripada 800 kajian yang berbeza.

Laporan itu jelas: menggunakan rokok elektronik (atau vape) menyebabkan risiko kesihatan. Ia menyimpulkan bahawa rokok elektronik mengandungi dan menghasilkan beberapa bahan yang berpotensi toksik. Laporan Akademi juga menyatakan terdapat bukti bahawa belia yang menggunakan rokok elektronik berisiko tinggi untuk batuk dan peningkatan asma.

Satu kajian dari University of North Carolina mendapati bahawa dua ramuan utama yang terdapat dalam rokok elektronik – propylene glycol dan gliserin-adalah toksik kepada sel dan bahawa lebih banyak bahan-bahan itu dalam cecair, semakin tinggi toksinnya.

Rokok elektronik menghasilkan beberapa bahan kimia berbahaya termasuk acetaldehyde, acrolein, and formaldehyde. Kesemua bahan ini boleh menyebabkan masalah paru-paru, serta penyakit kardiovaskular (jantung).

Rokok elektronik juga mengandungi acrolein, herbisid yang digunakan terutamanya untuk membunuh rumpai. Ia boleh menyebabkan kecederaan paru-paru akut dan COPD dan boleh menyebabkan asma dan kanser paru-paru.

Kedua-dua pakar bedah A.S. dan Akademi Sains, Kejuruteraan dan Perubatan Kebangsaan memberi amaran tentang risiko menyedut pelepasan wap kedua rokok elektronik, yang terhasil apabila pengguna rokok elektronik melepaskan koktail bahan kimia yang dihasilkan dari rokok elektronik.

Pada tahun 2016, Surgeon General menyimpulkan bahawa pelepasan kedua mengandungi, “nikotin, zarah ultrafine, perasa seperti diacetyl, sejenis bahan kimia yang berkaitan dengan penyakit paru-paru yang serius, sebatian organik yang tidak menentu seperti benzena, yang terdapat dalam ekzos kereta dan logam berat, seperti seperti nikel, timah, dan plumbum. “

Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) tidak menemui sebarang rokok elektronik yang selamat dan berkesan dalam membantu perokok berhenti merokok. Sekiranya perokok bersedia untuk berhenti merokok, mereka perlu memanggil pakar atau berbincang dengan doktor mereka mengenai cara terbaik untuk berhenti menggunakan kaedah yang telah terbukti dan rawatan dan kaunseling yang sesuai.

Sumber: https://www.nap.edu/resource/24952/012318ecigaretteConclusionsbyEvidence.pdf
https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.2003904