Dakwaan Beijing Bahawa Virus Telah Berjaya Dibendung Bertentangan Realiti di Lapangan

Reading Time: 2 minutes

STR/AFP via Getty Images

Buat pertama kalinya sejak wabak koronavirus bermula, Suruhanjaya Kesihatan Nasional China mendakwa bahawa pada 19 Mac tiada jangkitan baru di seluruh negara.

Tetapi warga China menggambarkan realiti yang berbeza.

Di Wuhan, pusat wabak, penduduk menyaksikan barisan panjang di hospital sementara lebih banyak kemudahan dilaporkan diwujudkan untuk menampung jumlah pesakit.

Sementara itu, netizens berkata mereka tidak mempercayai naratif rejim China.

Virus CCP, yang dikenali sebagai koronavirus novel, mula muncul di Wuhan pada Disember 2019.

Portal media Epoch Times merujuk kepada koronavirus novel sebagai virus CCP kerana penutupan dan ketidakadilan Parti Komunis China membenarkan virus itu menyebar di seluruh China dan mencetuskan pandemik global.

Hospital
Dalam video yang disiarkan ke media sosial pada 19 Mac, warganegara China menunjukkan Hospital Union Wuhan, salah satu daripada 46 kemudahan yang ditetapkan untuk merawat koronavirus, dan barisan di hadapannya. “Lihat, lihat! Orang ramai berbaris di hadapan klinik demam di Wuhan Union Hospital, “kata orang itu. Epoch Times mengesahkan rakaman itu difilemkan di hospital.

Lebih daripada 30 orang dilihat menunggu dalam barisan, menjaga jarak yang selamat dari orang di hadapan mereka. Pengawal keselamatan hospital ditempatkan berdekatan, memakai pakaian pelindung dan memakai topeng N95.

Mereka yang menunggu dalam barisan memakai topeng, beberapa dari mereka berpakaian gaun pembedahan atau jaket plastik yang dipakai oleh kebanyakan orang semasa wabak awal ketika orang berusaha melindungi diri mereka dari virus itu.

Sementara itu, Encik Wu, seorang pemastautin di bandar Huanggang berdekatan, cuba meminta bantuan. Beliau berkata tiada hospital di Huanggang atau Wuhan boleh mendiagnosis penyakitnya kerana semua kemudahan yang dikunjungi beliau penuh dengan pesakit koronavirus.

Anak perempuan Wu memberitahu The Epoch Times dalam wawancara telefon: “Saya menelefon doktor dari Wuhan. Mereka mengatakan bahawa ayah saya mungkin mempunyai tumor buah pinggang, tetapi mereka tidak dapat menerimanya. … Hospital mereka penuh dengan pesakit [koronavirus]. “

Ramai netizens ragu-ragu terhadap dakwaan pihak berkuasa bahawa wabak tersebut telah terbendung. Satu artikel diedarkan secara meluas ke papan buletin internet China mengatakan bahawa hanya apabila tiga kriteria yang dipenuhi akan menunjukkan bahawa wabak itu benar-benar berakhir.

Tiga kriteria itu adalah: semua sekolah di China dibuka semula; Korea Utara dan Rusia membuka semula sempadan mereka ke China; dan CCP mengadakan Lianghui (“Dua Sesi”), persidangan tahunan parti untuk perundangan dan badan penasihat, Persidangan Perundingan Politik Rakyat China.

Lianghui tahun ini dijadualkan pada 3 Mac hingga 13 Mac. Pada 24 Februari, Parti itu mengumumkan bahawa ia akan ditangguhkan kerana wabak itu.