Trump Namakan Pandemik Sebagai ‘Virus Cina’

Reading Time: 2 minutes

Photograph: Shawn Thew/EPA

Presiden AS Donald Trump pada Khamis (19 Mac) dengan terus terang menyalahkan China atas pandemik koronavirus dan sekali lagi membuat satu stigmatisasi menggunakan istilah “Chinese virus” (virus Cina).

“Dunia membayar harga yang sangat besar untuk apa yang mereka lakukan,” kata Trump, merujuk kepada tuntutannya bahawa pegawai China tidak berkongsi maklumat lebih awal mengenai wabak koronavirus selepas ia bermula di China.

“Ia boleh dihentikan ketika di mana ia datang, China,” kata Trump di sidang media White House.

Beliau mendakwa bahawa pegawai-pegawai Amerika akan dapat bertindak lebih pantas jika kerajaan China telah berkongsi maklumat mengenai wabak itu, yang bermula di sekitar bandar Wuhan.

“Ia akan jadi lebih baik jika kita mengetahui tentangnya beberapa bulan sebelum ini,” kata beliau.

Ditanya sama ada terdapat kesan kepada China memandangkan pandangannya tentang bagaimana negara itu mengendalikan wabak itu, Trump berkata, “Saya tidak mahu memberi komen mengenainya sekarang.”

Dua bulan yang lalu, Trump memuji tindak balas China terhadap koronavirus, mengatakan negara itu “telah bekerja keras” untuk membendung virus itu, dan menulis dalam Twitter, “Amerika sangat menghargai usaha dan ketelusannya.”

Tapi sejak beberapa hari kebelakangan ini, Trump berkali-kali menyebut “virus Cina” dan berbuat demikian sekali lagi pada awal sidang akhbarnya.

Trump dengan jelas mengganti perkataan “korona” sebelum “virus” dengan perkataan “Cina.” Perubahan itu dilihat sebagai sebahagian daripada usaha bersama oleh Presiden dan beberapa orang dalam pentadbirannya untuk mengubah pemahaman orang ramai tentang pandemik global setiap negara bahawa ia berpunca dari China.

Tabiat Trump menyebut “virus Cina” telah mendapat kritikan dari pegawai China dan dari beberapa ahli politik A.S., termasuk bekas Naib Presiden Joe Biden, pelopor hadapan untuk pencalonan presiden Demokrat.

Semasa sidang akhbar pada Rabu, Trump mempertahankan penggunaan istilah itu, mengatakan ia “tidak bersifat perkauman.”

“Kerana ia datang dari China,” kata Trump ketika ditanya mengapa dia terus menggunakan istilah itu. “Sebab itulah.”

“Saya mahu menjadi tepat.”

Biden memberi respons kepada sidang akhbar Trump hari Khamis dengan mengatakan, “Trump berbohong selepas beberapa bulan memandang sepi koronavirus dan mengabaikan amaran ahli-ahli sains dan pakar. “

“Donald Trump cuba lagi untuk menyembunyikan rekod kegagalannya dalam memerangi koronavirus, menggunakan taklimat akhbar hari ini untuk cuba menghapuskan bulan-bulan yang mengabaikan pakar perubatan yang membunyikan amaran itu.

“Jika mereka tahu tentangnya, boleh dihentikan, ia patut dihentikan di mana ia datang, China, “kata kempen Biden itu.

“Hakikatnya, dia tahu mengenainya dan pakar menghabiskan berbulan-bulan berusaha untuk menggesa Trump untuk bertindak kerana dia merendahkan ancaman virus itu dan memuji tindakan awal kerajaan China – ketika Wakil Presiden Biden memberi amaran kepadanya untuk tidak mendengar kata mereka mengenai penyakit itu, “kata kempen itu.

“Sekarang, ketika krisis ini meletus di tangannya, Trump mengambil pendekatan menyerang untuk cuba menutupi ketidakcekapan dan salah pengurusannya.

China pada hari Khamis untuk kali pertama sejak wabak itu mula melaporkan tiada kes baru koronavirus domestik.

Ditanya apakah dia percaya laporan itu, Trump berkata, ‘Saya harap ia benar.’

Semasa temu bual “Fast Money” CNBC pada Rabu, pengasas Hayman Capital Management, Kyle Bass berkata bahawa merujuk kepada virus itu sebagai “wuhan flu” atau istilah lain yang merujuk asal-usul China itu adalah wajar kerana amalan lama yang menamakan pandemik berdasarkan tempat ia berasal, seperti selesema Sepanyol dan virus West Nile.

“Jika kita mula menamakan penyakit menggunakan nombor, kita tidak akan ingat apa jenis penyakit itu,” kata Bass.

Beliau berkata kerajaan China telah menjalankan propaganda meminta orang ramai merujuk kepada wabak itu sebagai Covid-19 atau koronavirus.

“Kita boleh memanggilnya apa saja yang kita suka. Saya tidak akan menyebut seperti apa yang kerajaan China mahu saya menyebutnya.” kata Bass.