Dr. Adham Salahkan PH Sama Seperti Salahkan Dr. Noor Hisham Tidak Jalankan Tugasnya

Reading Time: < 1 minute

Dr. Lee Boon Chye, mantan Timbalan Menteri Kesihatan Malaysia berkata bahawa kini terdapat 16 zon merah wabak koronavirus di Malaysia, sementara empat negeri di negara ini, termasuk Perlis, Pulau Pinang, Kedah dan Perak, tidak lagi menerima laporan kes baru dan bukan lagi di zon merah.

“Oleh itu, jika keempat-empat negeri ini terus bertahan, setelah 28 April, keempat-empat negeri ini cenderung untuk mendapat kelonggaran perintah kawalan pergerakan, seperti yang diharapkan semua orang.”

Dr. Boon Chye juga menegaskan di laman Facebook hari ini bahawa jika Menteri Kesihatan Datuk Seri Adham Baba mengesyaki bahawa Kementerian Kesihatan tidak menghalang perhimpunan tabligh di Masjid Seri Petaling, sehingga penyakit koronavirus menyebar dengan cepat, beliau sebenarnya menyalahkan Datuk Noor Hisham, Ketua Pengarah Kesihatan, tidak menjalankan tugasnya.

“Lebih-lebih lagi, Adham sepatutnya mendakwa Perdana Menteri sekarang, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Saifuddin Abdullah. Lagipun, Muhyiddin adalah Menteri Dalam Negeri dan Saifuddin adalah Menteri Luar Negeri. Mereka berdua adalah orang yang membenarkan perhimpunan besar dan membenarkan orang asing memasuki negara kita, “kata Boon Chye.

Dr. Boon Chye menyatakan bahawa Kementerian Kesihatan sebenarnya tidak mengetahui mengenai perhimpunan di masjid itu pada awalnya. Mereka hanya menyedari apabila kes yang disahkan muncul di Brunei pada 9 Mac. Sekiranya Adham masih mempunyai pertanyaan mengenai isu ini, dia boleh bertanya kepada Perdana Menteri dan Saifuddin dalam mesyuarat kabinet berikutnya.

“Sebenarnya, semua orang tahu bahawa sebelum perhimpunan, wabak penyakit koronavirus dalam negeri dapat dikendalikan dengan baik, termasuk Kementerian Kesihatan telah merancang sejak bulan Januari, menetapkan prosedur operasi standard, dan bahkan disiapkan selama dua bulan. Inventori peralatan pakaian pelindung untuk pastikan pakaian pelindung tidak akan habis, “menurutnya lagi.