Dua Rakyat Malaysia Baru Dibawa Pulang Positif Koronavirus

Reading Time: 2 minutes

PUTRAJAYA, 5 Feb (Bernama) – Dua rakyat Malaysia disahkan dijangkiti koronavirus (2019-nCoV) selepas dibawa pulang melalui misi kemanusiaan dari Wuhan, China – menyebabkan jumlah jangkitan rakyat Malaysia kepada 3 setakat ini.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dzulkefly Ahmad dalam sidang akhbar hari ini berkata bahawa kedua-dua orang bapa dan anak lelaki – telah diletakkan di Hospital Tuanku Jaafar di Seremban dan berada dalam keadaan stabil.

“Dua daripada kes yang dikesan semalam adalah antara 107 rakyat Malaysia yang dibawa pulang dari Wuhan melalui misi kemanusiaan. Bapa berusia 45 tahun dan anaknya berusia sembilan tahun. Anak dan ibu yang lain tidak dijangkiti.

“Bagaimanapun, bapa dan anak lelaki tidak menunjukkan sebarang gejala, tetapi mereka positif ketika diuji untuk 2019-nCoV.

“Terdapat dua lagi yang menunjukkan simptom tetapi diuji negatif. Kedua-dua mereka yang telah diuji negatif sedang diperhatikan di Hospital Kuala Lumpur,” kata Dzulkefly.

Pada masa ini terdapat sejumlah 12 kes 2019-nCoV di negara ini. Tiga adalah rakyat Malaysia dan sembilan adalah warganegara China.

Menteri itu juga berkata kerajaan telah menambah kapasiti ujian untuk Hospital Sungai Buloh dan membawa lebih 12 makmal hospital dan empat kemudahan kesihatan awam untuk membantu dalam ujian untuk 2019-nCoV.

Makmal swasta juga telah menyatakan minat untuk membantu usaha kerajaan membendung virus itu dan akan dilatih oleh pakar dari Hospital Sungai Buloh, katanya.

Mengulas mengenai jangkitan tempatan pertama, menteri itu berkata, 74 orang yang telah bersentuhan dengan lelaki tersebut telah dikenal pasti dan 35 berjaya ditempatkan.

35 telah diletakkan di bawah pengawasan rumah dan mempunyai sampel yang diambil untuk ujian. Daripada jumlah ini, 26 adalah negatif untuk 2019-nCoV dan sembilan masih di bawah pemerhatian.

Walau bagaimanapun, beliau berkata keputusan negatif hanya tentatif disebabkan tempoh inkubasi, dan kumpulan itu mesti diletakkan di dalam kuarantin selama 14 hari.

Dzulkely juga mendedahkan bahawa kerajaan telah menghubungi kedutaan China di sini untuk mengatur penghantaran pulang warga China yang berjaya sembuh dari jangkitan 2019-nCoV di Langkawi, Kedah.

Apabila ditanya sama ada kes menunjukkan penawar telah dijumpai untuk virus itu, menteri itu menjelaskan bahawa doktor hanya menggunakan rawatan sokongan untuk kanak-kanak itu kerana masih belum ada ubat untuk 2019-nCoV.

Beliau juga menegaskan bahawa rawatan yang menyokong telah mengakibatkan ratusan pemulihan di China.