Lebih 120 Korban Koronavirus Dalam Sehari, Mengatasi SARS

Reading Time: 2 minutes

Picture: STR/AFP Source:AFP

China telah mengalami hari yang paling teruk daripada wabak koronavirus, dengan 120 orang mati dalam satu hari.

Jumlah kematian akibat koronavirus di China telah meningkat kepada 426 – melebihi kematian akibat Sindrom Pernafasan Akut Teruk (SARS).

Semasa wabak SARS 2002-03 terdapat 349 kematian di tanah besar China dan akhirnya membunuh hampir 800 orang di seluruh dunia.

Seramai dua puluh kematian baru daripada koronavirus telah disahkan hari ini – kenaikan harian tunggal terbesar sejak virus itu dikesan akhir tahun lalu di pusat bandar Wuhan.

Bilangan orang yang dijangkiti di China telah melonjak kepada 20,438. Pada akhir Januari terdapat kurang daripada 1000 kes disahkan.

South China Morning Post melaporkan terdapat 3,235 kes yang baru disahkan di tanah besar China hari ini.

Jumlah kematian di Hubei – pusat koronavirus – pada hari ini berjumlah 414 orang.

Di tanah besar China, 425 orang telah meninggal dunia akibat virus itu. Di seluruh dunia, jumlah kematian rasmi adalah 426 dan bilangan orang yang dijangkiti adalah 20,622. Hong Kong melaporkan kematian pertamanya hari ini daripada virus itu.

Virus ini telah tersebar luas ke lebih dari 20 buah negara, dan beberapa negara lain telah melaksanakan peraturan perjalanan yang sukar dengan China.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah mengisytiharkan krisis kecemasan kesihatan global, dan kematian asing pertama dari virus itu disahkan di Filipina pada hari Ahad.

Kerajaan China juga berkata ia “segera” memerlukan peralatan perubatan dan topeng pembedahan, pakaian hazmat , dan gogel keselamatan kerana ia berperang untuk mengawal wabak tersebut.

Pihak berkuasa di wilayah yang mempunyai lebih dari 300 juta orang – termasuk Guangdong, yang paling ramai penduduknya – telah mengarahkan orang ramai untuk memakai topeng muka di tempat awam dalam usaha untuk mengawal virus.

Tetapi kilang-kilang yang mampu menghasilkan sekitar 20 juta topeng sehari hanya beroperasi pada 60-70 peratus kapasiti, jurucakap jabatan industri Tian Yulong berkata, sambil menambah bahawa bekalan dan permintaan kekal dalam “keperluan yang sengit” hasil daripada cuti Tahun Baru Lunar.

Satu daripada semua 57 kematian baru yang dilaporkan pada hari Isnin ialah di Wuhan dan seluruh wilayah Hubei, yang kebanyakannya telah terkunci selama hampir dua minggu.

Kadar kematian untuk koronavirus adalah sekitar 2.1 peratus, berbanding dengan 9.6 peratus untuk SARS.

Kapal Pelayaran Sah Terdapat Pembawa VirusĀ 

Seorang yang mengembara di kapal pelayaran yang dikendalikan oleh Jepun telah diuji positif koronavirus novel selepas meninggalkan kapal itu di Hong Kong pada 25 Januari.

Kapal itu kembali ke Yokohama membawa 3,000 penumpang dan anak kapal selepas berhenti di Vietnam, Taiwan dan Okinawa.

Satu pasukan pegawai kuarantin dan kakitangan perubatan menaiki kapal pada malam Isnin dan memulakan pemeriksaan kesihatan terhadap semua orang di atas kapal, kata seorang pegawai kementerian kesihatan yang tidak mahu namanya disiarkan, sambil menunjuk ke arah peraturan jabatan.

Beliau berkata sesetengah orang di atas kapal telah mengalami batuk, demam dan gejala lain, walaupun mereka masih belum dikaitkan dengan virus itu. Para penumpang dan anak kapal boleh dikuarantin di atas kapal jika kapten bersetuju untuk berbuat demikian, kata pegawai itu.

News.com.au