Fokus Kepada Ekonomi, Covid-19, Bukan Peralihan Kuasa – TPM

Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR (Bernama) | Kerajaan akan memberi tumpuan kepada menangani masalah dan isu-isu yang dihadapi negara, terutamanya kesan jangkitan Covid-19 terhadap ekonomi, dan bukannya peralihan kuasa, kata Timbalan Perdana Menteri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Beliau berkata perkara mengenai penyerahan jawatan perdana menteri oleh Tun Dr Mahathir Mohamad kepada penggantinya telah dipersetujui di mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan (PH) malam tadi.

“Kami mentadbir negara … untuk membetulkan dan memperbaiki sebanyak yang kita boleh. Kami kini menghadapi ancaman Covid-19, bagaimana kita akan mengendalikannya kerana penyebaran virus itu mempunyai kesan negatif terhadap ekonomi negara.

“Jadi kita semua akan memberi tumpuan kepada kesan Covid-19 di negara ini. Isu peralihan kuasa telah dipersetujui semalam dan ia telah ditetapkan selepas APEC (Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik), “katanya kepada pemberita selepas melepaskan peserta untuk Kayuhan Kasih Mesra Fun Ride bersama DPM di sini hari ini.

Timbalan Perdana Menteri berkata demikian apabila ditanya mengenai keputusan mesyuarat Majlis Presiden PH malam tadi tentang peralihan kuasa selepas sidang kemuncak Apec 2020 pada bulan November dan Mahathir sendiri akan menentukan masa untuk berundur.

Terdahulu, Wan Azizah, yang merupakan Ahli Parlimen Pandan, menyertai 500 peserta dalam acara Fun Ride yang dianjurkan oleh Kelab Komuniti Berbasikal Ampang.