Harga Minyak Mentah AS di Texas Menjunam Ke Hampir $10 Dolar Setong

Reading Time: 2 minutes

(Photo by Jerod Foster/The Texas Tribune via AP)

NEW YORK (Reuters): Gred minyak mentah utama Amerika Syarikat jatuh pada hari Isnin untuk perdagangan pada kira-kira $ 10 dolar setong, yang paling lemah sejak akhir tahun 1998 apabila permintaan merosot akibat pandemik koronavirus dan simpanan diisi dengan cepat.

Gred yang dijual di tengah-tengah lembah Permian di Midland, Texas, didagangkan pada harga $ 9.50 dolar di bawah harga penanda aras, kata para peniaga, dengan harga yang hampir $ 10 setong.

Minyak mentah West Texas Intermediate (WTI) di Midland, bersama-sama dengan gred minyak mentah A.S. yang aktif didagangkan, telah dilemahkan dengan ketara sejak pandemik koronavirus telah menyekat pergerakan berbilion-bilion orang di seluruh dunia dan permintaan tenaga yang berkurangan.

Perang harga antara Arab Saudi dan Rusia yang meletus pada awal bulan ini juga membanjiri pasaran dengan bekalan berlebihan, dengan lebih banyak menimbang permintaan eksport untuk gred A.S.

Minyak mentah WTI di Houston Timur (MEH), salah satu daripada gred eksport terbesar Gulf Coast, didagangkan pada minus $ 6.00 dolar di bawah pasaran hadapan, yang terendah dalam rekod.

Peniaga telah memberi amaran bahawa minyak mentah Midland akan terus tergelincir sebagai tangki penyimpanan di seluruh negara dengan cepat mengisi, memaksa pengeluar minyak syal terbesar di A.S. untuk menghenti pengeluaran dan penyulingan di seluruh negara untuk mengurangkan lombong mentah.

A.S. mempunyai beberapa jenis minyak mentah. WTI adalah minyak mentah paling berkualiti kerana ciri-ciri rendah kandungan sulfur dan lebih ringan. Ia digelar minyak yang ‘ringan dan manis’, juga adalah jenis minyak terbaik untuk kegunaan kenderaan.

Minyak Brent adalah gabungan minyak mentah dari 15 lombong minyak yang berlainan di Laut Utara. Ia kurang “ringan” dan “manis” daripada WTI tetapi masih baik untuk membuat petrol. Ia ditapis di Barat Laut Eropah dan menjadi penanda aras utama bagi minyak mentah di Eropah atau Afrika.

Minyak syal adalah minyak mentah yang berada di antara lapisan batu serpih. Batu itu mesti dipecahkan untuk membolehkan akses ke lapisan minyak. Teknologi baru telah membolehkan minyak ini didatangkan ke pasaran pada harga yang kompetitif. Akibatnya, harga minyak jatuh. Ia telah mencipta ledakan minyak syal A.S. pada tahun 2014 hingga 2016.