Pakar Dakwa Operasi Nyahkuman Di Jalan Raya Suatu Pembaziran

Reading Time: < 1 minute

Foto Malaysiakini

KUALA LUMPUR | Langkah menyahkuman di permukaan jalan didakwa membazir dan tidak berkesan menghapuskan koronavirus, menurut pakar kesihatan.

Bekas Ketua Pengarah Kesihatan, Prof Datuk Dr Lokman Hakim Sulaiman berkata beliau terkejut melihat klip video terbaru menunjukkan operasi pembasmian kuman, di mana pekerja kesihatan menyembur ke permukaan jalan raya.

Beliau berkata pihak berkuasa sepatutnya melakukan nyahkuman di tempat yang kerap disentuhan, seperti tombol pintu, butang lif, dan rel eskalator untuk membendung penyebaran virus itu.

“Apa yang mereka (kakitangan) lakukan? Siapa yang menasihati mereka? (Ini adalah) benar-benar satu pembaziran wang. Bagaimanakah jalan dan bahu jalan mahu dibendung (dari tercemar)? Dengan menjangkiti orang ramai melalui batuk di atas jalan raya?

“Walaupun permukaan jalan tercemar, bagaimanakah ia boleh berpindah ke muka anda? Oleh orang yang menggosok tangan mereka di atas permukaan jalan yang tercemar dan menyentuh muka mereka?

“Atas dasar atau bukti apa yang mereka lakukan itu (membasmi jalan raya)? Ya, mereka mungkin mengatakan bahawa mereka mengikuti prosedur operasi standard (SOP), tetapi siapakah yang menyediakan SOP dan yang mengesahkannya?

“Dan lihat ramai orang (yang memerhatikan operasi). Tindakan publisiti ini sudah meletakkan ramai orang berisiko, “katanya.

Dia menegaskan bahawa cara terbaik untuk “nyah kuman” adalah untuk tinggal di rumah.

“Ia sia-sia, wang yang dibelanjakan boleh digunakan untuk tujuan yang lebih bermakna, misalnya, untuk kakitangan hospital yang sedang mempersiapkan Peralatan Perlindungan Diri mereka sendiri (PPE),” tambahnya.

Awal pagi ini (30 Mac), Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Zuraida Kamaruddin bersama kakitangan kementerian melakukan operasi pembasmian kuman awam di pasar basah di Jalan Othman.

Dia dilihat dikelilingi oleh kakitangan yang memakai topeng muka dan orang ramai.