Istana Nafi Laporan Guardian ‘Rampasan Kuasa DiRaja’ Lantik PM

Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR – Istana Negara pada Ahad menafikan dakwaan “rampasan kuasa diraja” dalam melantik Perdana Menteri selepas pemimpin veteran Mahathir Mohamad meletak jawatan, mengatakan raja menggunakan kuasa budi bicara yang ditetapkan dalam perlembagaan.

Istana memberi respon kepada editorial harian UK The Guardian minggu ini yang mengatakan bahawa Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah, telah membatalkan keputusan pilihan raya demokratik dengan menamakan Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri walaupun kem yang bertentangan mendakwa mereka mempunyai majoriti.

Muhyiddin telah mengangkat sumpah pada Ahad lalu sebagai ketua kerajaan yang dibentuk dengan sokongan parti terpalit skandal yang dikalahkan pada pilihan raya umum pada tahun 2018 oleh kumpulan multi-etnik.

Pihak Istana berkata ia telah melaksanakan “kewajipan”nya dengan bertemu dengan semua ahli parlimen dan pemimpin pelbagai parti politik sebelum Seri Paduka membuat keputusan bahawa Muhyiddin adalah orang yang mungkin menguasai majoriti di parlimen.

“Ia hanya selepas proses perundingan yang ketat dan terbuka ini, sepenuhnya mengikut Perlembagaan Persekutuan, bahawa Kebawah Duli Yang Maha Mulia menjalankan budi bicaranya di bawah Perlembagaan Persekutuan untuk melantik seorang Perdana Menteri yang baru,” kata Istana Negara dalam satu kenyataan.

“Oleh itu, tidak semestinya proses ini boleh dianggap sebagai” rampasan kuasa diraja “seperti yang ditegaskan oleh Guardian …”

Muhyiddin dijangka mengumumkan kabinetnya awal minggu depan.

Beliau telah menangguhkan permulaan sidang parlimen selama dua bulan di tengah-tengah usaha pembangkang, yang diterajui oleh Mahathir yang berusia 94 tahun, untuk mencabar kerajaannya dengan undi tidak percaya.

Perletakan jawatan Dr. Mahathir sebagai perdana menteri pada 24 Februari, selepas gabungannya runtuh di tengah krisis kepercayaan, telah meletakkan negara ke dalam pergolakan politik.