Johnson & Johnson Henti Jualan Bedak Bayi

Reading Time: < 1 minute

GLOBAL – Johnson & Johnson (J&J) menghentikan produksi bedak bayi kontroversi berasaskan talkum di seluruh dunia di 2023 selepas beberapa tahun memerangi tuntutan pengguna terhadap dakwaan kandungan karsinogenik (menyebabkan kanser) di dalam produk itu.

Dalam satu kenyataan pada Khamis, J&J berkata ia akan beralih kepada bahan berasaskan jagung yangtelahpun terjual di beberapa negara.

J&J telah menghentikan jualan bedak bayi berasaskan talkum di Amerika dan Kanada sejak tahun 2020 berkata permintaan telah jatuh berikutan apa yang dipanggil ‘maklumat salah’ tentang keselamatan produk di tengah-tengah rentetan cabaran undang-undang.

Syarikat itu menghadapi 38,000 tuntutan perundangan dari pengguna yang mendakwa produk talkumnya telah dicemari bahan asbestos yang menyebabkan kanser.

Namun J&J menafikan dakwaan itu dan mengulangi bahawa kajian saintifik selama puluhan tahun dan kelulusan kawal selia menunjukkan talkum itu selamat dan bebas asbestos.

Bukti pencemaran asbestos telah disahkan dalam penyiasatan oleh Reuters pada 2018 yang mendapati pihak J&J sedar tentang kehadiran bahan karsinogenik di dalam produk itu sejak sekian lama menurut rekod dalaman syarikat, testimoni percubaan dan bukti lain.

Dalam respon terhadap laporan media, J&J berulang kali berkata di mahkamah dan kongres bahawa produk talkum mereka selamat dan tidak menyebabkan kanser.

Syarikat itu cuba mengurangkan masalah undang-undang dengan mewujudkan unit subsidiari dan segera membuat permohonan perlindungan muflis dengan melengahkan tuntutan mahkamah yang belum selesai.

Mereka yang menyaman berkata J&J harus mempertahankan diri terhadap semua tuntutan pengguna manakala defendan J&J dan proses kebankrupan anak syarikat mengatakan ia adalah satu cara yang saksama untuk membayar pampasan kepada pihak yang menuntut.