Kampung Jepun Beri Penghormatan Kepada Sejarah Seni Barat Dan Timur Melalui Seni Sawah

Reading Time: < 1 minute

Inakadate, sebuah perkampungan di Jepun menjadikan sawah padi kelihatan seperti hasil seni sejak tahun 1993 lagi.

Dengan memanfaatkan warisan mereka sebagai kawasan pertanian, mereka menghasilkan seni padi yang menakjubkan dengan menanam pelbagai jenis padi dengan reka bentuk yang rumit. Projek terbaru menampilkan dua potret wanita ikonik dari sejarah seni Timur dan Barat.

Seni sawah potret Mona Liza dan Lakeside karya Kuroda Seiki

Di satu sisi adalah gambaran berupa potret Mona Lisa yang terkenal yang dilukis oleh Leonardo da Vinci dan di sisi lain adalah artis Jepun karya Kuroda Seiki abad ke-19 dan ke-20 dinamakan Lakeside, yang termasuk potret isterinya Teruko Kuroda. Kedua-dua potret itu dicipta dengan menanam tujuh spesies padi yang berbeza yang akan membantu menghasilkan jumlah kontras warna yang diperlukan yang meniru kedalaman dan warna lukisan sebenar.

Disebabkan oleh saiz seni padi yang sangat besar, ia memerlukan banyak perancangan untuk melaksanakannya dengan secukupnya. Seorang bekas pengajar sekolah menengah Atsushi Yamamoto bertanggungjawab untuk reka bentuk rumit Inakadate; dia menggunakan komputer untuk menukar skema warna reka bentuk asal kepada sesuatu yang boleh dihasilkan dengan hanya menggunakan tujuh warna padi.

Seni padi padi tahun ini boleh dilihat antara pertengahan Jun dan awal Oktober. Anda juga boleh mengikuti Inakadate Village di Facebook untuk melihat lebih banyak imej yang menunjukkan hasil kerja mereka. Inakadate Village turut berkongsi hasil seni melalui laman web mereka, yang menunjukkan perubahan warna padi secara semula jadi dengan gambar setiap hari dari awal Oktober.

Sumber: Japan Insides