Kerajaan Negeri Berisiko Berdepan Tindakan Undang-undang Jika Tidak Buka Semula Ekonomi

Reading Time: 2 minutes

Kerajaan negeri mungkin akan menghadapi tindakan undang-undang dari pelbagai pihak terutama pemain industri jika mereka menghentikan perniagaan untuk kembali beroperasi dari 4 Mei 2020, kata Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

Beliau berkata kerajaan memandang serius pendirian yang diambil oleh beberapa kerajaan negeri dalam menolak untuk melaksanakan keputusan untuk memulakan semula ekonomi.

“Tindakan mereka tidak didasarkan pada kuasa yang sah dan bertentangan dengan dasar kerajaan persekutuan, apalagi memandangkan kenyataan bahawa dasar kerajaan persekutuan telah dijadikan undang-undang dan dapat dilaksanakan di seluruh negara,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Berkuat kuasa hari ini, syarikat dari hampir semua sektor ekonomi dibenarkan beroperasi berikutan keputusan kerajaan pada 29 April 2020.

Azmin berkata, keputusan untuk membuka semula sektor ekonomi di bawah syarat Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) diambil dengan sangat berhati-hati dan bertanggungjawab disokong oleh data dan kajian oleh Kementerian Kewangan, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Bank Negara Malaysia dan Khazanah Nasional Bhd.

Beliau berkata kajian itu dibentangkan untuk dibincangkan dengan Menteri Besar dan Ketua Menteri pada mesyuarat Majlis Keselamatan Negara pada 28 April, di mana kerajaan negeri menyedari bahawa sekiranya PKP berterusan sehingga Jun 2020, pendapatan negara dianggarkan mengalami kerugian sehingga RM146 bilion atau kekurangan 10.3 peratus daripada produk domestik kasar, yang akan menghilangkan kejayaan ekonomi yang telah dicapai dalam tempoh empat tahun kebelakangan.

“Sehubungan itu, pertemuan itu bersetuju untuk membuka semula sektor ekonomi semasa PKPB bermula hari ini. Kerajaan persekutuan akan menyediakan satu set Prosedur Operasi Standard (SOP) yang komprehensif dan ketat untuk digunakan oleh semua pihak dan SOP ini telah diberikan kepada kerajaan negeri untuk dilaksanakan oleh semua pihak.

“Untuk tujuan penjelasan, SOP telah diberikan kepada semua kerajaan negeri pada 2 Mei 2020, iaitu sebelum tarikh penguatkuasaan PKPB,” tambahnya.

Kerajaan, katanya, telah melaksanakan PKP sesuai dengan peruntukan Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 [Akta 342] untuk memastikan kawalan efektif penyebaran wabak COVID-19.

Katanya, pelaksanaan PKP melibatkan seluruh negara, termasuk negeri-negeri di Semenanjung Malaysia serta Wilayah Persekutuan, Sarawak dan Sabah, sementara peraturan yang dibuat di bawah Akta 342 adalah undang-undang khusus untuk tujuan mencegah dan mengawal penyebaran COVID -19.