MKN Pantau Pematuhan SOP Pekerja Asing

Reading Time: < 1 minute

PUTRAJAYA | Pematuhan pekerja asing terhadap Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) sedang dipantau oleh jawatankuasa di bawah Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata langkah itu bertujuan memecah rantaiAN jangkitan Covid-19 di negara ini kerana tahap pematuhan SOP di kalangan pekerja asing tidak begitu baik seperti rakyat Malaysia.

“Hari ini, dibahas dalam pertemuan MKN untuk melihat kepatuhan pekerja asing terhadap SOP yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan.

“Kita lihat rakyat Malaysia patuh SOP dan jika rakyat Malaysia begitu juga pekerja asing mematuhi SOP, sudah tentu kita dapat tamatkan atau memutuskan rantaian jangkitan Covid-19 di negara ini,” katanya pada sidang media media mengenai COVID -19 di sini pada Selasa (2 Jun).

Terdahulu, Dr Noor Hisham mengatakan geraf kes harian sebenar bagi semua kes Covid-19 di Malaysia menunjukkan peningkatan yang signifikan dalam kes positif yang melibatkan bukan rakyat Malaysia sejak 28 April.

Beliau berkata ini disebabkan oleh kes import dan juga penyebaran virus di kalangan bukan warganegara Malaysia di beberapa depot tahanan Imigresen dan pekerja asing di pelbagai sektor dalam masyarakat.

Sementara itu, mengenai kesediaan negara untuk membuka lebih banyak sektor ekonomi, Dr Noor Hisham berkata, Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 harus diperluas untuk tujuan pengawasan dan pemantauan.

“Sekiranya semua sektor ekonomi dibuka dan Malaysia mencatat satu atau dua digit kes baru, maka kami bersedia untuk menerapkan strategi keluar. Ini dipanggil “soft landing,” tambahnya.