Muhyiddin Dikecam Teruk Di Laman Sosial

Reading Time: < 1 minute

PETALING JAYA (The Third Force) | Jika semalam laman Facebook rasmi Istana Negara menjadi tumpuan warga maya yang mengecam Tan Sri Muhyiddin Yassin dan menyeru Yang Di-Pertuan Agong untuk menyingkirkannya, kini Facebook Presiden Indonesia Joko Widodo menjadi tumpuan.

Dalam satu hantaran yang memuatnaik gambar Muhyiddin bersama Joko, salah seorang pengguna bernama Januar Sobana menulis; “Tidak ada satu pun komentar positive dari rakyat Malaysia kepada pm Malaysia ni … Apa memang beliau ini pemimpin yang tidak ada dukungan dari rakyat nya sendiri .. Kasian kasian kasian…”

Komen Januar mirip beberapa komen lain di Facebook Presiden Joko, ditulis oleh warga Indonesia berdasarkan siasatan TTF terhadap kandungan dan kesahihan laman Facebook milik mereka.

Saleem Yusuf pula menulis; “Pak president tolong nasehat kan muhidin supaya tau malu rompak MANDAT RAKYAT dari kerajaan sah .. halau aja Muhidin dari Indonesia kerana dia tiada beza dengan PEROMPAK.”

Manakala itu, seorang lagi pengguna bernama Afiq Othman menulis; “Pak joko yang dihormati dan disegani, simpan aja paman midin jangan bagi balik lantas buat kuli percuma di Medan. kami rakyat Malaysia nggak perlu sama pengkhianat muka x malu itu dia tiada majoritas dan menggantung parlimen sebab takut kena tendang oleh MP-MP”

Dalam satu lagi posting oleh Joko Widodo, Muizz Bokari menulis, “Waspada Pak Jokowi, Sekali Dia Masuk Pintu Belakang… Nescaya Bapak Ngak Bisa Solatan Di Masjid”

Menrut seorang pengguna bernama Kacunpa Prichitta Segida, “yang komen bukan cybetropper pembangkang, yg komen organik facbook rakyat malaysia dah fadeup dgn muhyidin….hanya manis pada permulaan, masam dihujung wayaat….”

Walaupun terdapat beberapa komen berupa sokongan terhadap Muhyiddin, majoriti yang komen di dua posting Presiden Joko berupa sindiran, hinaan atau kritikan terhadap Muhyiddin.

Tidak kurang juga yang meminta Presiden Joko ‘menahan’ Muhyiddin di Indonesia, dan ramai juga yang meletakkan hashtag #muhyiddinout sebagai isyarat Muhyiddin perlu letak jawatan.