MYAirline Bakal Ke Awan Biru Tidak Lama Lagi

Reading Time: < 1 minute

Satu lagi syarikat penerbangan tambang rendah baharu dijangka mula beroperasi tidak lama lagi, berikutan pengeluaran sijil pengendali udara (AOC) daripada Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia minggu lepas.

MYAirline berada di peringkat akhir penyediaan dan bakal memulakan operasi pada suku terakhir 2022.

CEO MyAirline, Rayner eo

Bercakap dalam temu bual eksklusif dengan MalaysiaNow, Rayner Teo, Ketua Pegawai Eksekutif syarikat penerbangan itu, berkata ia akan mula beroperasi dengan tiga pesawat Airbus A320-200 untuk menyediakan perkhidmatan penerbangan domestik.

Beliau berkata idea MYAirline bermula dengan keputusan untuk menceburi segmen penerbangan tambang rendah berdasarkan populariti syarikat penerbangan itu dengan pengguna di rantau ini.

“Kami menerima AOC kami minggu lepas, berkuat kuasa bulan depan dan seterusnya,” kata Teo.

“Jadi itu adalah sebahagian peringkat terakhir sebelum kami bersiaran langsung dan meletakkan pesawat kami di udara. Masih ada beberapa langkah lagi untuk pergi.”

Teo berkata idea untuk memulakan MYAirline muncul pada Oktober 2020 – satu rancangan berani memandangkan negara masih bergelut dengan penularan Covid-19.

Tetapi hari ini, katanya, apabila negara beralih ke fasa endemik dan permintaan terhadap perkhidmatan penerbangan meningkat, langkah untuk menubuhkan syarikat penerbangan itu nampaknya telah membuahkan hasil.

“Apabila kami memulakan rancangan perniagaan kami, kami semua konservatif dari segi cara kami mahu mendekati pasaran,” katanya.

“Pada ketika itu, kami terfikir untuk memulakan permainan domestik dan kemudian cuba membina pasukan,” katanya.

Menerusi laman sosial Facebook syarikat itu, mereka akan mengemaskini tarikh dibuka untuk jualan dalam masa beberapa minggu lagi.