Siapa Selepas Ratu Elizabeth II?

Reading Time: 2 minutes

Ratu Elizabeth II telah meninggal dunia pada usia 96 tahun. Keluarga diraja kini berkumpul di sisi katilnya di Istana Balmoral di Scotland sebelum disemadikan buat selamanya.

Raja paling lama memerintah Britain telah merancang untuk menggantikannya sejak sekian lama. Anggota keluarga diraja, termasuk Raja Charles III, telah diberi tanggungjawab apabila kesihatan permaisuri merosot.

Siapa yang akan mewarisi takhta setelah Ratu Elizabeth meninggal dunia?

Charles, sebagai anak sulung permaisuri, mewarisi gelaran dan tugas berdaulat sebagai ketua Komanwel, bersama-sama dengan aset lain seperti hartanah da harta pusaka.

Pada masa lalu, permaisuri menyatakan keinginan untuk Charles mengambil alih Komanwel.
“Adalah hasrat ikhlas saya agar Komanwel akan terus menawarkan kestabilan dan kesinambungan untuk generasi akan datang, dan akan memutuskan bahawa suatu hari nanti Putera Wales harus meneruskan kerja penting yang dimulakan oleh ayah saya pada 1949,” katanya pada 2018 selepas beliau telah diundi sebulat suara untuk menjadi ketua seterusnya.

Siapa Charles, sebelum ini Putera Wales?

Putera Charles III

Charles, 73, telah menunggu beberapa dekad untuk menjadi raja dan merupakan pewaris paling lama berkhidmat dalam sejarah British. Dia adalah anak sulung daripada empat anak yang dilahirkan oleh permaisuri dan mendiang suaminya, Putera Philip. Apabila ibunya menaiki takhta pada usia 25 tahun, dia menjadi pewaris Britain pada usia 3 tahun. Gelaran Charles termasuk Putera Wales, Duke of Cornwall, Duke of Rothesay dan Earl of Carrick.

Charles berkahwin dengan Diana Spencer pada tahun 1981, dan pasangan itu dikenali sebagai Putera dan Puteri Wales. Mereka mempunyai dua orang anak, Putera William dan Harry. Charles dan Diana berpisah pada tahun 1992. Selepas kematian Diana pada tahun 1997, Charles berkahwin dengan Camilla Parker Bowles, yang kini dikenali sebagai Duchess of Cornwall, pada tahun 2005.

Charles telah lama berkempen untuk persekitaran yang lebih baik, memperjuangkan kemampanan global dalam ucapan selama ini. Kerjanya termasuk memperluaskan pendidikan dan peluang untuk golongan muda di United Kingdom.

Adakah raja baharu itu akan digelar Raja Charles III?

Ya. Nama penuhnya ialah Charles Philip Arthur George, jadi dia boleh memilih mana-mana daripada itu sebagai gelaran pemerintahannya. Tetapi dia nampaknya telah memutuskan untuk mengekalkan perkara yang mudah: Dia akan dikenali sebagai Raja Charles III, menurut Clarence House, kediaman rasminya.

Adakah itu bermakna Camilla adalah ratu?

Biasanya, isteri seorang raja menyandang gelaran ratu, namun dalam kes Camilla, ini tidak diberikan.

Perjanjian telah dibuat pada tahun 2005, pada masa perkahwinan Charles dan Camilla, bahawa dia tidak akan dikenali sebagai permaisuri tetapi sebagai permaisuri puteri. Baru-baru ini, bagaimanapun, dalam satu kenyataan menandakan ulang tahun ke-70 naik takhta pada Februari, Ratu Elizabeth II berkata dia mahu Camilla dikenali sebagai permaisuri apabila Charles menjadi raja.

Kini Camilla menyandang gelaran baharunya sebagai permaisuri sejurus selepas kematian ibu mertuanya.