nCov2019: Beijing Rekod Kematian Pertama, Angka Maut Meningkat Ke 106

Reading Time: 2 minutes

Foto oleh Reuters

SHANGHAI | Beijing merekodkan kematian pertama pesakit koronavirus yang kini merebak di seluruh China, kata pegawai pada hari Selasa, ketika angka kematian meningkat kepada 106 orang.

Di tengah kebimbangan mengenai virus di media sosial negara itu, Suruhanjaya Kesihatan Negara berkata dalam satu kenyataan bahawa hanya enam orang yang mati oleh virus yang diketahui dari Wuhan, wilayah Hubei. Walaupun kes-kes virus telah disahkan di negara lain, tiada kematian yang dilaporkan di luar China.

Bandaraya 11 juta, di mana virus itu muncul lewat tahun lepas, kini berada di bawah kawalan yang ketat. Rakaman yang dikongsi di platform media sosial seperti Twitter, Weibo menunjukkan penduduk dari sebilangan pangsapuri di bandar melaungkan “Wuhan, anda boleh melakukannya!” Dan menyanyikan lagu kebangsaan keluar dari tingkap mereka.

Jumlah kematian pada hari Selasa meningkat daripada 81 setakat hari sebelumnya, manakala jumlah kes yang disahkan di China melonjak kepada 4,515 pada 27 Jan, dari 2,835 sehari sebelumnya, kata Suruhanjaya Kesihatan Negara.

Amerika Syarikat memberi amaran kepada rakyatnya untuk tidak melakukan perjalanan ke negara China dan pasaran kewangan kembali menimbulkan ketidaktentuan kepada ekonomi kedua terbesar di dunia itu.

Saham global jatuh, harga minyak melanda paras terendah dalam tempoh tiga bulan, dan Yuan China jatuh ke tahap paling lemah pada tahun 2020 apabila para pelabur bimbang tentang kesan ekonomi dari larangan perjalanan sepanjang tempoh cuti Tahun Baru, yang diperluaskan oleh China dalam usaha menggalakkan penduduk berada di rumah.

Dalam perkembangan lain, Kementerian Kewangan Malaysia telah meluluskan peruntukan tambahan kepada Kementerian Kesihatan untuk membeli 12 mesin pengimbas suhu yang akan ditempatkan di kawasan-kawasan pintu masuk negara.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Dzulkefly Ahmad dalam satu kenyataan berkata jumlah pesakit di bawah penyiasatan (PUI) adalah sebanyak 37 di mana 18 adalah warga Malaysia, 18 warga China dan seorang warga Jordan.

“Dari jumlah itu, 32 PUI adalah negatif manakala 4 masih menunggu keputusan ujian makmal. “

“Sebanyak 19 PUI masih dirawat di wad isolasi dan berada dalam keadaan stabil, “katanya.