Negeri Tidak Buka Ekonomi Tidak Adil Kepada Peniaga Kecil – Azmin

Reading Time: < 1 minute

Negeri-negeri yang tidak mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) untuk memulakan semula ekonomi tidak adil kepada perniagaan kecil, kata Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MiTi), Datuk Seri Mohd Azmin Ali.

Sebilangan besar perniagaan kecil bergantung pada pendapatan harian, kata Azmin semasa dialog di Agenda Awani malam tadi.

Dia mengatakan bahawa keputusan kerajaan persekutuan untuk melaksanakan PKPB telah dipertimbangkan secara menyeluruh.

Ini termasuk hakikat bahawa beberapa zon hijau telah bebas daripada kes koronavirus baru selama lebih dari sebulan.

“Sebenarnya, jumlah zon merah terus menurun dari hari ke hari. Sekiranya pada awalnya, zon ini biasanya melibatkan negeri, (jumlahnya) telah menurun dan terhad kepada kawasan, yang di bawah PKPB, tidak dibenarkan melakukan aktiviti ekonomi.

“Tetapi bagaimana dengan zon hijau yang berada di tahap yang sama bahkan sejak fasa awal PKP? Adakah adil bagi kerajaan negeri zon hijau ini untuk tidak bekerjasama?

“Adakah adil untuk perniagaan kecil seperti penjual pisang goreng dan penjaja, padahal sebenarnya, negeri atau daerah ini sudah lama berada di zon hijau?” katanya.

Azmin mengulangi bahawa keputusan untuk membuka semula sektor ekonomi di bawah syarat PKPB disokong secara bertanggungjawab oleh data dan kajian dari kementeriannya, Kementerian Kewangan, Bank Negara Malaysia dan Khazanah Nasional Bhd.