NGO Gesa Agong Pecat Pemimpin Menentang Istana

Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR | Gabungan hampir 40 NGO menggesa pegawai kerajaan yang menentang Yang di-Pertuan Agong dipecat serta merta.

Dalam memorandum yang diserahkan kepada Istana Negara pagi ini, Gabungan Bertindak Memorandum Rakyat Malaysia (GBMRM), mengatakan tindakan harus diambil terhadap pemimpin kerajaan atas kegagalan peraturan darurat.

Kumpulan itu menamakan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin, timbalannya Ismail Sabri Yaakob, menteri undang-undang Takiyuddin Hassan, menteri kanan Azmin Ali, menteri kesihatan Dr Adham Baba, Peguam Negara Idrus Harun dan Speaker Dewan Rakyat Azhar Azizan Harun sebagai mereka yang harus dipecat.

“Tindakan tegas juga harus diambil terhadap seluruh kerajaan Perikatan Nasional (PN), yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam merancang pengkhianatan ini terhadap pembatalan peraturan darurat tanpa perkenan Raja,” kata penyelaras GBMRM, Mustafa Mansor kepada wartawan setelah penyerahan memorandum itu.

“Mereka semua harus diadili dan segera mengundurkan diri.”

Memorandum itu adalah yang ketujuh dikemukakan oleh gabungan sejak pentadbiran Muhyiddin mengambil alih pemerintahan.

Semalam, Istana Negara mengatakan bahawa Agong amat dukacita dengan kenyataan Takiyuddin pada hari Isnin mengenai pembatalan ordinan darurat. Dikatakan Agong belum memberikan perkenan untuk pembatalan tersebut.

Mustafa mengatakan bahawa membelakangkan Raja adalah tindakan pengkhianatan dan bertentangan dengan prinsip-prinsip Perlembagaan Persekutuan.

Dia mengatakan, gabungan itu juga menggesa Raja untuk melantik perdana menteri baru.

“Proses melantik perdana menteri baru harus melalui sistem sokongan majoriti di Parlimen, sesuai dengan prinsip demokrasi.

“Segala bentuk manipulasi politik tidak bermoral dalam pelantikan itu tidak boleh berlaku lagi,” katanya.

Mustafa juga mengatakan bahawa dia yakin pelantikan perdana menteri baru akan membantu mengatasi krisis politik, ekonomi, sosial dan kesihatan negara dalam jangka waktu yang singkat.