Pakar Kesihatan Harap Kerajaan Lanjutkan Tempoh PKP Hingga Hari Raya

Reading Time: < 1 minute

Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) harus dilanjutkan sehinggga selepas Hari Raya, menurut kumpulan perubatan.

Akademi Sains Malaysia dalam satu kenyataan berkata, demi alasan kesihatan awam, sekatan perjalanan tidak perlu antara negeri perlu diteruskan sehingga selepas Aidilfitri.

Hari Raya dijangka jatuh pada 24 Mei manakala Hari Gawai dan Pesta Menuai juga akan disusuli selepas tempoh ini, kata akademi itu.

Walaupun ramai yang ingin melakukan perjalanan dan menghabiskan masa bersama mereka yang tersayang semasa Ramadan dan Hari Raya, mereka perlu memberi perhatian mengenai pandemik koronavirus yang belum pernah terjadi sebelumnya.

“Risiko menyebarkan virus, terutamanya kepada orang tua, apabila ‘balik kampung’, sangat nyata.

“Risiko yang dikaitkan dengan kesesakan di stesen R & R (rehat dan rekreasi), ditambah pula oleh itu kegagalan penjarakan sosial dan yang pulang semula ke bandar selepas itu, juga perlu dipertimbangkan,” katanya.

Pandemik telah menjadikan perlu untuk penjarakan sosial untuk menjadi amalan baru sekurang-kurangnya untuk satu tempoh masa sehingga keadaan terkawal, katanya.

Malah, bagi tahun ini, perhimpunan Ramadan, Hari Raya atau bahkan haji perlu dikawal, dipantau dan mungkin tidak dibenarkan, tambahnya.

“Memandangkan keperluan untuk memanjangkan PKP, kami mendesak kerajaan untuk memperkuatkan rancangan untuk meringankan kesan sosioekonomi pandemik.

“Kami menyedari bahawa pandemik ini telah dan akan terus memberi impak negatif yang besar ke atas semua aspek ekonomi, oleh sebab itu diperlukan pendekatan yang menyeluruh dari kerajaan dan seluruh masyarakat,” kata akademi itu.

Ia menambah bahawa penarikan awal atau kelonggaran sekatan PKP boleh menyebabkan semua kebaikan yang telah dicapai dari duduk diam di rumah selama empat minggu yang lalu perbuatan yang sia-sia.

PKP bermula sejak 18 Mac sehingga 31 Mac kemudian dilanjutkan sehingga 14 April sebagai PKP Tahap 2. Esok, kerajaan akan membuat keputusan sama ada PKP Tahap 3 akan dilaksanakan setelah penilaian dilakukan.