Pelancong Dari China Dan India Dihadkan Tempoh 15 Hari Di Malaysia

Reading Time: < 1 minute

PETALING JAYA |┬áBermula 2020, pelancong dari negara China dan India hanya dibenarkan melawat ke Malaysia selama 15 hari, walaupun peraturan baru itu tidak memerlukan mereka mendapatkan visa. Mereka juga diberi syarat mendaftar melalui pendaftaran perjalanan elektronik dan sistem maklumat – sama ada secara individu atau melalui agensi pelancongan di negara masing-masing.

Tempoh lawatan 15 hari tersebut tidak boleh dilanjutkan.

Masuk dan keluar dari Malaysia perlu melalui lapangan terbang yang dibenarkan atau melalui kawalan imigresen.

Ini termasuk bangunan Sultan Iskandar di Johor, stesen keretapi Johor Bahru, pos kawalan Imigresen Johor di Kompleks Sultan Abu Bakar, Tanjung Kupang, Johor; Padang Besar, Perlis; Bukit Kayu Hitam, Changloon, Kedah; Sungai Tujoh, Sarawak; dan pos kawalan Imigresen di Tedungan di Limbang, Bahagian Kelima, Sarawak.

Semasa ketibaan, mereka mesti menunjukkan bukti wang saku, kad kredit atau kad bank yang mencukupi dan mengemukakan jadual perjalanan mereka di Malaysia.

Ini dinyatakan dalam Gazet Kerajaan Persekutuan yang ditandatangani oleh Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, yang melaksanakan fungsi Menteri Dalam Negeri.

Menurut gazet itu, para pelancong tidak boleh memohon sebarang pas lain di bawah Peraturan Imigresen 1963.

Para pelancong harus mempunyai tiket yang sah untuk negara asal mereka atau melalui udara ke negara lain.