Pemuda UMNO Persoal Penjualan Anak Syarikat Tabung Haji

Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR | Pemuda Umno akan membuat laporan polis dan SPRM mengenai keputusan Lembaga Pengarah menjual 14 anak syarikat milik Tabung Haji Plantations (THP), yang didakwa kurang daripada RM210 juta.

Ketuanya, Dato Dr. Asyraf Wajdi Dusuki berkata, Bumi Suria Ventures Sdn Bhd dan Maju Warisanmas Sdn Bhd bernilai RM380 juta pada tahun 2017.

Walau bagaimanapun, kedua-dua aset di Sarawak dijual kepada Tamaco Plantations Sdn Bhd pada bulan Disember untuk hanya RM170 juta.

Asyraf berkata penilaian yang lebih rendah adalah disebabkan perubahan dalam penilai.

“Pemuda Umno membuat laporan polis dan SPRM untuk menyiasat perbuatan menukar penaksir, dan penilaian yang menjatuhkan nilai sebanyak RM210 juta, serta penjualan kepada Tamaco,” katanya pada sidang akhbar hari ini.

Beliau menambah bahawa mereka juga mempertimbangkan injunksi bagi pihak pendeposit Tabung Haji. Menurut Asyraf, ini merupakan suatu ‘pengkhianatan’ kepada 9.4 juta pendeposit Tabung Haji.

THP berkata telah menjual kedua-dua syarikat, yang dikatakan kurang memberangsangkan, adalah sebahagian daripada rancangan rasionalisasinya.

Asyraf mempersoalkan rasional menjual ladang kelapa sawit pada masa tandan buah segar dan harga minyak sawit mentah tinggi.

Beliau berkata Menteri Hal Ehwal Islam Mujahid Yusof Rawa, yang mengawasi Tabung Haji, juga harus menyatakan pendiriannya mengenai penjualan tanah-tanah ladang kelapa sawit milik orang Islam di bawah THP ini.