PM Interim Dakwa Dapat Sokongan Majoriti

Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR | Tun Dr Mahathir Mohamad percaya beliau telah mendapat keyakinan majoriti pemimpin Pakatan Harapan (PH) dan bersedia untuk dicadangkan sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-8.

Perdana Menteri sementara itu berkata demikian selepas pertemuan yang diadakan dengan pemimpin PH di sini pagi ini.

“Saya yakin bahawa saya mempunyai bilangan yang diperlukan untuk mendapatkan sokongan majoriti di Dewan Rakyat. Maka saya bersedia untuk berdiri sebagai calon calon Perdana Menteri.

“Keputusan ini akan disampaikan kepada Yang Di-Pertuan Agong,” kata Ahli Parlimen Langkawi dalam satu kenyataan hari ini.

Dr Mahathir juga mengulangi pendiriannya menentang bekerjasama dengan Umno serta mereka yang dikaitkan dengan pentadbiran “korup dan kleptokratik” terdahulu.

Beliau berkata ini telah dijelaskan dalam pertemuan dengan Ahli Parlimen Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) semalam.

Dr Mahathir merujuk kepada kenyataan yang menyatakan bahawa beliau menyokong pencalonan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri.

“Seperti yang saya berulang kali menyatakan, saya menentang sebarang bentuk kerjasama dengan individu yang dikenali sebagai rasuah dan merupakan sebahagian daripada pentadbiran kleptokrat yang kerajaan Pakatan Harapan telah berusaha keras untuk singkirkan.

“Sebagai prinsip asas, saya telah menyampaikannya kepada Ahli Parlimen Bersatu dalam mesyuarat semalam,” katanya.

Pemimpin berusia 94 tahun itu juga berkata beliau tidak menandatangani mana-mana dokumen yang menyuarakan sokongannya terhadap mana-mana calon.

“Saya tidak menandatangani sebarang Deklarasi Berkanun untuk menyokong mana-mana individu.

“Malah, saya meninggalkan mesyuarat awal untuk membenarkan perdebatan bebas di kalangan Ahli Parlimen dari Bersatu untuk memilih siapa yang mereka rasa sesuai untuk jawatan Perdana Menteri.

“Dan seperti yang telah saya katakan sebelumnya, sementara saya tidak bersedia untuk bekerja dengan mereka yang korup dari Umno, saya boleh terima mereka secara individu, selagi mereka terbukti bersih.

“Mungkin Tan Sri Muhyiddin lebih terbuka terhadap pendekatan ini,” kata Dr Mahathir.