Polis Membayangkan Hukuman Lebih Berat Terhadap Pemandu Mabuk

Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR | Penalti lebih berat harus dikenakan ke atas mana-mana individu yang didapati memandu di bawah pengaruh alkohol, kata Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Lalu Lintas Bukit Aman, Azisman Alias.

Beliau berkata polis akan mengadakan perbincangan berhubung perkara itu dengan Kementerian Pengangkutan dan Jabatan Pengangkutan Jalan tidak lama lagi.

“Perbincangan dari segi undang-undang akan diadakan mengenai isu ini dan saya percaya orang ramai mengalu-alukan perkara ini,” katanya pada sidang akhbar di Bukit Aman hari ini ketika mengulas mengenai peningkatan kes kemalangan maut melibatkan orang-orang yang memandu di bawah pengaruh alkohol.

Di bawah undang-undang yang ada, individu yang memandu di bawah pengaruh alkohol boleh dikenakan di bawah Seksyen 45A (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang memberikan denda tidak kurang daripada RM1,000 dan tidak lebih daripada RM6,000 atau penjara tidak melebihi 12 bulan.

Bagi kesalahan memandu mabuk yang membawa kepada kematian, pesalah adalah tertakluk kepada Seksyen 43 Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang membawa denda maksimum RM10,000 dan penjara maksimum 12 bulan.

Azisman berkata polis sentiasa mengawasi perkara itu kerana ia tidak hanya menjejaskan kehidupan pemandu lain malah pengguna jalan raya lain juga.

Sementara itu, Unit Perisikan dan Operasi Jabatan Siasatan Lalu Lintas dan Penguatkuasaan di semua kontinjen akan menjalankan operasi utama untuk membendung kegiatan gangster jalan atau Mat Rempit.

“Untuk menangani samseng jalan raya ini, kami akan mengenakan caj di bawah Seksyen 42 Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang memberikan hukuman lebih berat, iaitu penjara bagi tempoh tidak melebihi lima tahun dan denda maksimum sehingga RM15,000,” katanya. – Bernama