Malaysia Lapor Kes Pertama Novel Coronavirus

Reading Time: 2 minutes

PUTRAJAYA | Malaysia mengesahkan kes novel coronavirus pertama di negara ini, kata Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad.

Dr Dzulkefly berkata kes itu melibatkan tiga warga China dari Wuhan. Mereka adalah ahli keluarga pesakit Cina 66 tahun yang disahkan di Singapura baru-baru ini.

“Walaupun mereka tidak menunjukkan simptom, keputusan makmal dari ujian swab mengesahkan bahawa mereka memang mempunyai virus. Kami telah meletakkan mereka di bawah pemerhatian dan pengasingan di Hospital Sungai Buloh dan ketiga-tiga pesakit berada dalam keadaan stabil.

“Mangsa adalah isteri berusia 65 tahun di Singapura, dan kedua cucu mereka berusia dua dan 11 tahun,” kata Dr Dzulkefly pada sidang akhbar khas di Putrajaya hari ini.

Pesakit didapati merupakan sebahagian daripada sekumpulan 10 yang telah pergi ke Singapura dari Guangzhou pada 20 Januari.

Semasa di Singapura, lelaki berusia 66 tahun dan anaknya disahkan mempunyai virus manakala selebihnya tidak menunjukkan tanda-tanda.

Berikutan maklumat yang diberikan oleh rakan Singapura mereka, Kementerian Kesihatan mengesan baki lapan di Johor ketika mereka tiba pada 23 Jan.

“Kami mengasingkan mereka dengan segera. Empat anggota kumpulan yang diuji negatif telah terbang kembali ke China. Pelawat yang masih sihat, ibu berusia 35 tahun kepada kedua pesakit kanak-kanak itu, kini menjaga anak-anaknya di Hospital Sungai Buloh. Peralatan perlindungan telah diberikan kepadanya, “katanya.

Pekerja penjagaan kesihatan yang merawat pesakit juga dipantau sebagai langkah berjaga-jaga.

“Kami menemui pesakit selepas mendapat maklumat daripada rakan Singapura kami jadi kami mengucapkan terima kasih kepada mereka. Kami akan terus memantau dan mengawasi keadaan.

“Kami akan meningkatkan tahap kesediaan kami dan berwaspada,” kata Dr Dzulkefly.

Beliau menambah bahawa perbincangan dengan Kementerian Dalam Negeri akan diadakan atas kemungkinan larangan perjalanan ke Wuhan.

Menteri itu juga mengatakan bahawa kekangan belanjawan tidak akan menjadi faktor dalam memerangi masalah ini.

“Menteri Kewangan memberikan komitmen peribadi dan berkata bahawa saya boleh menghubungi beliau dengan segera jika diperlukan. Kami tidak akan berkompromi dalam hal ini, “katanya.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, yang juga hadir di sidang akhbar, berkata sehingga kini terdapat 11 kes disyaki virus itu di Malaysia.

“Sepuluh telah disahkan sebagai negatif dengan satu lagi yang belum selesai. Pesakit, seorang rakyat Malaysia dengan sejarah perjalanan ke China, sedang dirawat di Hospital Kuala Lumpur, “katanya.