Rayuan Zahid Gabung 12 Pertuduhan Ditolak Mahkamah

Reading Time: < 1 minute

PUTRAJAYA | Bekas Timbalan Perdana Menteri, Dato’ Seri Ahmad Zahid Hamidi gagal dalam rayuan memohon menggabungkan 12 pertuduhan pecah amanah jenayah kepada 3 tuduhan selepas ditolak sebulat suara oleh mahkamah.

Panel tiga hakim yang dipengerusikan Datuk Yaacob Md Sam berpandangan tiada kesalahan yang membolehkan rayuan dalam isu itu.

Dua hakim lain ialah P. Ravinthran dan Datuk Ahmad Nasfy Yasin.

Zahid yang merupakan Ahli Parlimen Bagan Datuk, hadir di mahkamah, mengemukakan rayuan terhadap keputusan hakim Mahkamah Tinggi, Collin Lawrence Sequerah pada 8 November 2019 yang menolak permohonannya untuk menggabungkan 12 tuduhan pecah amanah jenayah atas dana milik Yayasan Akalbudi menjadi tiga.

Hakim Sequerah membuat keputusan itu setelah mendapati bahawa 12 pertuduhan terhadap Zahid adalah jelas dan tertuduh dapat memahaminya untuk mempersiapkan pembelaannya, sehingga tidak menimbulkan masalah prasangka.

Selain itu, dia memutuskan bahawa Seksyen 153 (2) Kanun Prosedur Jenayah tidak mewajibkan pihak pendakwaan menggabungkan tuduhan.

Pada 19 Oktober dan 14 Disember 2018, serta 20 Februari tahun ini, Zahid mengaku tidak bersalah atas sejumlah 47 pertuduhan, 12 daripadanya adalah untuk pecah amanah jenayah, lapan untuk rasuah dan 27 untuk pengubahan wang haram yang melibatkan puluhan juta ringgit kepunyaan Yayasan Akalbudi.

Perbicaraan di hadapan Hakim Sequerah akan disambung pada 3 Julai.