Sekutu Zuraida Selar Pemimpin Parti Yang Kalah Tapi ‘Cakap Banyak’

Reading Time: < 1 minute

Pemimpin PKR sealiran dengan Zuraida Kamaruddin menyelar pihak yang mendakwa bahawa Zuraida tidak mendapat sokongan akar umbi, dengan menyatakan bahawa empat pemimpin lain dalam parti itu gagal memenangi jawatan yang dipertandingkan

Ketua Wanita PKR, Haniza Talha juga berkata orang seperti Johari Abdul, Fuziah Salleh, Syed Ibrahim dan Farhash Wafa Salvador telah dilantik ke jawatan penting parti walaupun gagal dalam pemilihan parti pada 2018.

Haniza berkata Johari kalah di bahagian Sungai Petani dan gagal memintas untuk jawatan naib presiden, dengan hanya memperoleh 9.9% undi daripada 500,000 undi yang diterima secara keseluruhan untuk jawatan itu.

Walaupun demikian, Johari telah dilantik menjadi ketua PKR Kedah, katanya.

“Dan sekarang dia sombong dan membuat banyak bunyi walaupun dia dilantik ke jawatan itu,” katanya dalam satu kenyataan.

Terdahulu hari ini, Johari, ketua PKR Perak, Farhash Wafa, ketua PKR Pahang Fuziah dan ketua PKR Johor, Syed menolak tanggapan bahawa Zuraida mendapat banyak sokongan, mendakwa bahawa di “Perak, daripada 24 bahagian, 22 mahu dia dipecat”.

Tetapi Haniza menegaskan bahawa Farhash hanya mendapat 266 undi di tempat pemilihan bahagian Kuala Kangsar dan kalah dengan teruk apabila dia bertanding untuk tempat di majlis kepimpinan pusat parti.

Fuziah, katanya, tidak bertanding di peringkat bahagian dan gagal memenangi jawatan Ketua Wanita, manakala Syed kalah di peringkat bahagian apabila beliau memperoleh 271 undi dan gagal mendapatkan tempat di majlis itu.

“Mereka sepatutnya menyedari hal ini dan tidak mengganggu hal-hal parti,” kata Haniza sambil menambah bahawa Zuraida telah mengeluarkan surat tunjuk sebab, dipercayai kerana kenyataan kontroversi yang dibuatnya pada acara selepas kongres nasional parti di Melaka pada Disember.