Pengundi Kimanis Belum Nikmati Kebaikan Kerajaan PH – Tun M

Reading Time: < 1 minute

ALOR SETAR | Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata kekalahan Parti Warisan Sabah dalam pilihan raya kecil Kimanis hari ini mungkin kerana pengundi di kawasan Parlimen itu masih belum merasai kebaikan pentadbiran Pakatan Harapan (PH).

Walau bagaimanapun, beliau menyatakan keyakinan bahawa rakyat di Sabah, secara keseluruhannya, akan memahami dan menghargai bahawa kerajaan sekarang lebih baik daripada sebelumnya (Barisan Nasional).

Parti Warisan Sabah (Warisan), yang mengetuai kerajaan negeri di Sabah, bersekutu dengan PH. BN yang diketuai oleh Umno telah dikalahkan oleh PH pada pilihan raya umum ke-14 (GE14) pada Mei 2018 selepas berkuasa di negara ini sejak kemerdekaan.

“Segala sesuatu yang kita lakukan memerlukan masa, seperti dasar baru untuk pertanian, kita tidak boleh melakukannya hari ini dan menjangkakan keputusan semalaman, ia memerlukan masa,” kata Dr Mahathir.

Beliau bercakap kepada pemberita selepas menghadiri acara Majlis Makan Malam Santai 2020 Parlimen Kuala Kedah dekat sini pada Sabtu malam.

PH, katanya, akan melakukan bedah siasat untuk mengenal pasti faktor-faktor yang menyumbang kepada kekalahan dan apa yang difikirkan rakyat Sabah mengenai kerajaan.

“Ya, kita akan mencari sebab mengapa kita kalah, kekalahan itu lebih buruk daripada sebelumnya (pada pilihan raya umum ke-14), jadi kami ingin tahu kenapa, apa yang menyebabkan rakyat Sabah kecewa dengan pentadbiran kami,” katanya.

Beliau berkata parti gabungan (PH dan sekutunya) mesti terus mendekati rakyat untuk mengetahui masalah mereka dan cuba dan membantu menyelesaikannya.

Calon BN Datuk Mohamad Alamin, 48, memenangi pilihan raya kecil Kimanis dengan majoriti 2,029 undi. Beliau meninjau 12,706 undi manakala Datuk Karim Bujang, 67, dari Warisan, memperoleh 10,677 undi.

Pilihan raya kecil itu diadakan semula setelah mahkamah pilihan raya pada 16 Ogos 2019 membatalkan kemenangan mantan Datuk Seri Anifah Aman di Kimanis pada Pilihan Raya Umum Ke-14 pada Mei 2018.