K’jaan Boleh Hapuskan Tol Jika Tidak Kerana Skandal 1MDB – Menteri Kewangan

Reading Time: 2 minutes

BUTTERWORTH | Menteri Kewangan Lim Guan Eng berkata ia tiada masalah bagi kerajaan menghapuskan tol jika tidak kerana skandal 1MDB.

Kerajaan telah memutuskan untuk tidak menjual PLUS kepada syarikat swasta dan ia akan kekal dipegang oleh Khazanah, yang memiliki 51% melalui UEM Group, dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), yang memiliki 49%.

Konsesi yang sepatutnya berakhir pada 2038, dilanjutkan 20 tahun lagi hingga 2058. Dengan itu, kadar tol dapat dikurangkan sebanyak 18% bermula dari Februari tahun ini, tanpa kenaikan selama 38 tahun.

Mengulas kritikan terhadap keputusan kerajaan, Lim berkata konsesi PLUS sebelum ini dilanjutkan dari tahun 2018 hingga 2038 oleh kerajaan pimpinan BN.

Pada masa itu, katanya, kadar tol tidak dikurangkan malah dinaikkan atau dikekalkan.

“Tidak seperti kerajaan lama yang menaikkan harga, kali ini, apabila kita menyambung konsesi selama 20 tahun, kita mengurangkan tol sebanyak 18% untuk keseluruhan tempoh konsesi.

“Saya fikir mereka tiada hak untuk mengkritik kerajaan sekarang apabila mereka tidak menurunkan kadar tol semasa mereka berkuasa.”

Beliau bercakap kepada wartawan selepas majlis pemberian cek RM100 kepada 660 murid sekolah rendah di Bagan, hari ini.

Lim berkata beliau berharap rakyat dapat menghargai perbezaan antara kedua-dua pentadbiran.

“Ada yang akan berkata: Mengapa tidak menghapuskan tol? ‘

“Ia mudah untuk bercakap seperti itu. Jika tidak kerana 1MDB, ia tidak akan menjadi masalah bagi kami.

“1MDB menelan belanja RM150 bilion. Walaupun kami sudah pulih RM47 bilion, kami masih kekurangan RM103 bilion, “katanya, sambil menambah bahawa pembelian konsesi PLUS akan menelan kos sebanyak RM45.2 bilion.

“Di manakah kita hendak mencari RM45.2 bilion apabila RM103 bilion telah dilenyapkan oleh skandal 1MDB? Jika tidak kerana skandal ini, kita boleh melakukannya. “

Lim berkata yang terbaik yang boleh dilakukan oleh kerajaan sekarang adalah untuk mengurangkan kadar tol.

“Kenapa kerajaan BN tidak dapat melakukannya tetapi kita boleh?

“Itu kerana BN lebih melindungi kepentingan syarikat besar – tidak seperti kerajaan PH, yang menjaga rakyat, “katanya.