Serangan Bom di Sri Lanka Membunuh Sekurang-kurangnya 138 Orang

Reading Time: 2 minutes

GLOBAL – Colombo | Letupan bom di tiga gereja dan empat hotel pada hari Easter minggu ini membunuh sekurang-kurangnya 138 orang dan mencederakan lebih dari 400, menurut jurucakap hospital dan polis Sri Lanka.

Ia merupakan serangan terbesar sejak berakhir perang saudara 10 tahun lalu.

Ledakan itu, yang sebahagian daripadanya mengatakan serangan bom bunuh diri, membawa kepada pengisytiharan darurat, dengan kerajaan menyekat akses ke kebanyakan media sosial dan laman pesanan ringkas.

Tidak jelas bila darurat akan berakhir.

Lebih daripada 50 orang terbunuh di gereja Katolik St. Sebastian di Katuwapitiya, utara Colombo, seorang pegawai polis memberitahu Reuters, dengan gambar yang menunjukkan mayat di atas tanah, darah di bangku-bangku dan bumbung yang musnah.

Media melaporkan 25 orang juga terbunuh dalam serangan terhadap gereja Evangelikal di Batticaloa di Wilayah Timur.

Ketiga-tiga hotel ini ialah Shangri-La Colombo, Kingsbury Hotel di Colombo dan Cinnamon Grand Colombo. Tidak jelas sama ada terdapat sebarang kecederaan di hotel.

Sebanyak enam letupan pertama dilaporkan dalam masa yang singkat pada waktu pagi sebaik upacara gereja bermula.

Sembilan warga asing adalah antara yang maut, kata para pegawai.

Awal petang, polis melaporkan terdapat dua lagi letupan, satu berhampiran sebuah hotel di Dehiwela. Seorang saksi memberitahu TV tempatan dia melihat beberapa bahagian badan, termasuk kepala terputus, terletak di atas tanah berhampiran hotel.

Letupan lain berada di sebuah rumah di Colombo, kata pihak berkuasa.

Belum ada pihak mendakwa bertanggungjawab terhadap letupan itu.

Kumpulan-kumpulan Kristian mengatakan mereka telah menghadapi ancaman yang semakin meningkat dari beberapa biarawan ekstremis Buddha dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Dan pada tahun lepas, terdapat pertembungan antara majoriti masyarakat Sinhalese Buddha dan minoriti Muslim, dengan beberapa kumpulan Buddha menuduh umat Islam memaksa orang untuk menukar kepada agama Islam.

Perdana Menteri Ranil Wickremesinghe memanggil mesyuarat majlis keselamatan negara di rumahnya.

“Saya mengutuk serangan pengecut ke atas rakyat kita hari ini, saya menyeru seluruh Sri Lanka semasa masa tragis ini untuk kekal bersatu dan kuat,” katanya melalui Tweeter.

“Sila elakkan penyebaran laporan dan spekulasi yang tidak disahkan. Kerajaan mengambil langkah segera untuk mengawal situasi ini.” Katanya.