SIMMTECH Labur RM220 juta Tingkat Pengeluaran

Reading Time: 3 minutes

Pulau Pinang, 12 Disember 2022 – SUSTIO Sdn. Bhd., anak syarikat bagi substrat pembungkusan semikonduktor dan Papan Litar Bercetak HDI (PCB) dan pengeluar terkemuka, SIMMTECH, bersedia untuk mengembangkan pengeluarannya di Pulau Pinang.

Pelaburan fasa kedua, bernilai USD50 juta (RM220j), dijangka siap pada suku pertama 2023. Projek pembesaran itu akan menggandakan kapasiti pengeluaran HDI PCB sambil mewujudkan 400 peluang pekerjaan sepenuh masa untuk rakyat Malaysia.

Pada masa yang sama, SUSTIO juga akan bekerjasama dengan syarikat tempatan untuk meningkatkan
program lokalisasi yang akan memajukan lagi ekosistem semikonduktor negara.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Yang Amat Berhormat Encik Chow Kon Yeow berkata, “Ia menggembirakan untuk menyaksikan semakin ramai pelabur yang mahu bertapak di Pulau Pinang. Setelah mengumumkan kehadirannya pada pertengahan 2021 dan hari ini, pelan pengembangan, yang keyakinan berterusan SUSTIO menegaskan semula platform saingan di Pulau Pinang untuk pemain industri untuk berkembang maju.

Pengembangan SUSTIO bukan sahaja membawa limpahan positif membina kapasiti tempatan dalam industri PCB dan substrat, tetapi juga memainkan peranan penting dalam merangsang daya saing kelompok bahan semikonduktor di Pulau Pinang, semuanya akan mengukuhkan kedudukan negeri dalam sektor semikonduktor.”

Mengulas peristiwa penting SIMMTECH, YB Senator Tengku Datuk Seri Utama Zafrul Tengku Abdul Aziz, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) berkata, “Perluasan pantas SIMMTECH bagi operasi anak syarikat mereka di Malaysia membuktikan negara terus menjadi destinasi pilihan pelaburan yang bernilai tinggi disebabkan kedudukan strategik industri kami dalam rantaian nilai E&E global,
serta ketersediaan bakat Malaysia yang mahir dalam sektor ini.

Projek pembesaran ini turut menyokong Dasar Pelaburan Baharu (NIP) negara, yang termasuk
memupuk pelaburan inovatif, berimpak tinggi dan berteknologi tinggi yang membantu mencipta lebih banyak lagi pekerjaan bergaji tinggi, yang merupakan kunci kepada peningkatan sosio-ekonomi jangka panjang negara dan pertumbuhan yang mampan.”

Datuk Wira Arham Abdul Rahman, Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA), berkata, “Projek pembesaran ini adalah bukti keyakinan kukuh SUSTIO di Malaysia, sebagai hab pelaburan pilihan, menunjukkan trajektori pemulihan ekonomi kita yang semakin meningkat dan prospek cerah untuk pertumbuhan yang lebih mantap. Memanfaatkan elektrik komprehensif negara dan
ekosistem elektronik (E&E), keupayaan bakat tempatan kita, serta kematangan rantaian bekalan semikonduktor kita pasti akan menyokong pertumbuhan jangka panjang SUSTIO dan menyediakan pembangunan penting untuk syarikat berkembang di rantau ini.

“Kami menjangkakan bahawa projek SUSTIO akan memberi kesan terhadap penciptaan pekerjaan serta
pembangunan keupayaan rantaian bekalan tempatan untuk memenuhi perubahan yang pesat dan
keperluan segmen industri E&E sambil menggalakkan inovasi.

“Oleh itu, MIDA kekal komited untuk mengembangkan E&E dan industri semikonduktor, bekerjasama dengan pelabur strategik seperti SUSTIO.”

Encik Jeffery Chun, Pengarah Urusan SIMMTECH SE ASIA, menyatakan, “Keputusan mengembangkan SUSTIO menunjukkan pasukan pengurusan SIMMTECH yang kukuh dan bertekad untuk melabur di Malaysia. Kejayaan pembukaan pertama kilang di Batu Kawan, yang merupakan hab semikonduktor global yang semakin meningkat, memberikan SUSTIO mandat yang jelas untuk meneruskan pengembangannya.”

Seperti yang digariskan dalam rancangan perniagaan awal SIMMTECH, fasa kedua perluasan syarikat itu
perlu dijalankan dalam tempoh lima tahun. Namun, mengakui kelebihan daya saing dan reputasi ekosistem perniagaan dan pembuatan Malaysia sebagai destinasi ideal untuk pengembangan perniagaan global dan serantau, SIMMTECH telah memutuskan untuk memajukan rancangan pelaburan masa depannya ke 2023.

Awal tahun ini, SIMMTECH melabur USD150 juta untuk menyiapkan tapak pengeluaran seluas 18 ekar,
kini menggaji lebih 1,200 bakat tempatan sepenuh masa.

Syarikat itu telah pun memulakan pengeluaran besar-besaran.

MIDA dan negeri Pulau Pinang telah menyokong pelaburan SUSTIO, menyediakan perkhidmatan pemudah cara yang terbaik untuk bimbingan dan sokongan pentadbiran untuk mengukuhkan kerjasama strategik dengan syarikat itu. Kerajaan negeri mengalu-alukan pengembangan SUSTIO dan kepercayaan berterusannya dalam memanfaatkan Pulau Pinang sebagai Lembah Silikon Timur.