Tesla China Siasat Video Kemalangan Akibatkan 2 Terbunuh

Reading Time: 2 minutes

China – Tesla akan membantu pihak berkuasa China dalam menyiasat kemalangan Tesla Model Y di Guangdong, China, yang mengakibatkan dua korban dan mencederakan tiga yang lain. Tetapi khabar angin telah tersebar di media sosial dengan potensi punca nahas, yang kebanyakannya tidak benar atau mustahil.

Kemalangan itu berlaku pada 5 November, dan video telah tersebar di media sosial China. Video CCTV menunjukkan Tesla Model Y cuba meletak kenderaan, kemudian memecut di jalan dua lorong, berbelok di antara lorong dengan kelajuan tinggi, melencong ke tepi kereta dan motosikal sebelum akhirnya merempuh kaki lima kedai selepas kira-kira 30 saat dan sejauh 2.6 kilometer.

Seorang ahli keluarga pemandu lelaki berusia 55 tahun yang tidak mahu dinamakan menyatakan bahawa pemandu itu mengalami masalah dengan pedal brek ketika dia hendak berhenti di hadapan kedai keluarga, seperti dilaporkan oleh Jimu News. Setakat yang kami ketahui, pemandu itu terselamat tetapi mengalami kecederaan.

Tesla, seperti yang sering berlaku, telah mendakwa bahawa log kenderaan menunjukkan bahawa pedal brek tidak digunakan semasa kejadian, dan bahawa pedal pemecut ditekan untuk sebahagian besar insiden itu, dan memberi amaran terhadap orang yang mempercayai “khabar angin” tentang kejadian sepertinya. Video CCTV menunjukkan bahawa lampu brek tidak menyala pada belakang kereta, walaupun ia kelihatan menyala sejurus kira-kira 23 saat selepas permulaan kejadian.

Polis di Guangdong akan bekerjasama dengan agensi pihak ketiga untuk menilai log kenderaan dan rakaman CCTV untuk menentukan kebenaran tentang kejadian itu.

(Amaran: insiden kemalangan maut dalam video ini, walaupun ia tidak jelas daripada rakaman. orang yang mempunyai masalah jantung dilarang menonton)

Tesla telah menghadapi tuduhan lain kerana pedal brek tidak berfungsi pada masa lalu, termasuk daripada pelanggan China yang mengadakan protes di gerai Pameran Motor Shanghai, mereka mendakwa bahawa kemalangan yang dialaminya adalah akibat kegagalan brek. Tuduhan ini bukan sahaja terhad kepada China, Tesla juga telah menerima banyak aduan di AS, yang dijawabnya dalam catatan blog yang mendakwa “tidak ada ‘pecutan yang tidak diingini’ dalam kenderaan Tesla.”

Aduan ini telah diteliti oleh Pentadbiran Keselamatan Trafik Lebuhraya Kebangsaan (NHTSA) yang mendapati bahawa insiden pecutan yang tidak diingini secara tiba-tiba di Tesla adalah akibat daripada kesilapan pemandu, dan bukan disebabkan oleh sebarang kecacatan reka bentuk dalam kenderaan itu. NHTSA mengingatkan pemandu bahawa terdapat 16,000 kemalangan yang boleh dicegah setiap tahun di AS disebabkan oleh kesilapan pedal dan memberi amaran kepada pemandu untuk menyedari masalah ini.

Ini gagal menghalang media sosial daripada berputar dengan khabar angin tentang kemalangan Tesla terkini. Di media sosial berbahasa Cina dan Inggeris, terdapat banyak siaran yang mencadangkan pelbagai sebab tanpa bukti, yang kebanyakannya tidak berpaksikan kepada penelitian asas.

Ada yang mendakwa bahawa kenderaan itu cuba parkir dan kemudiannya berpusing, memecut sendiri dengan laju. Tetapi ciri-ciri memecut yang ditunjukkan dalam video bukanlah ciri Autopilot, lebih-lebih lagi auto-parkir, dan kedua-duanya akan dilumpuhkan dengan menekan pedal brek pada bila-bila masa.

Yang lain menyatakan bahawa motor kenderaan terlalu kuat untuk diatasi oleh brek, tetapi memandangkan lampu brek tidak menyala dan brek kenderaan direka untuk mengatasi daya motor/enjin, penjelasan ini juga tidak dapat memuaskan.

Tuduhan itu sama seperti yang pernah berlaku dengan kenderaan lain. Pembuat kereta terkenal, Toyota juga pernah memanggil semula pemilik kenderaan kerana isu “pecutan tidak sengaja secara tiba-tiba” pada tahun 2009-2011. Walaupun kecacatan reka bentuk pada tikar lantai atau pedal pemecut mungkin telah menyumbang kepada beberapa kes, kebanyakan kes didapati berpunca dari kesilapan pemandu – dan lebih kerap berlaku dalam kalangan pemandu warga emas dan tidak mahir.

China ialah pasaran kedua terbesar Tesla. Syarikat itu baru-baru ini mula mendapat permintaan yang meluas , termasuk menurunkan harga jualan, sebagai tindak balas kepada permintaan yang menggalakkan di negara ini.