Tidak Adil Orang Kaya Dapat Makanan Percuma – Tun M

Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR | Perdana Menteri merangkap Menteri Pendidikan Tun Dr Mahathir Mohamad berkata program sarapan percuma akan diteruskan di sekolah rendah tetapi akan kembali kepada pelajar yang memerlukan.

“Memberi makan sarapan dengan segala cara kepada mereka yang mempunyai wang, yang kaya, yang makan di rumah, juga mendapatnya. Ia tidak adil.

“Kita akan meneruskan program yang kita ada sekarang, memberi tumpuan kepada mereka yang tidak mampu,” katanya kepada pemberita di sini pada Khamis (16 Jan).

Perkara ini timbul apabila beliau ditanya sama ada program sarapan percuma akan diteruskan berikutan perlepasan jawatan portfolio Menteri Pendidikan oleh Maszlee Malik pada 3 Jan.

Maszlee pada Ogos tahun lalu mengumumkan bahawa sarapan pagi percuma akan diberikan kepada murid sekolah rendah bermula tahun ini.

Beliau berkata ini adalah sebahagian daripada inisiatif kementerian untuk memastikan kanak-kanak sekolah mempunyai akses kepada makanan berkhasiat dan mereka boleh kekal sihat dan dapat menumpukan kepada pelajaran harian mereka.