Tiga Eksekutif Berjaya Yang Menipu Resume Mereka Untuk Mencapai Cita-Cita

Reading Time: 2 minutes

Résumé anda adalah siri dokumen untuk menyerlahkan pencapaian terbesar anda dan mempamerkan kemahiran anda yang paling bernilai. Ia digunakan oleh penilai untuk menentukan sama ada anda akan mendapat pekerjaan yang baik, dan sama ada anda layak ditemuduga atau tidak.

Jadi, tidak hairanlah majoriti orang meletakkan keutamaan pada resume mereka. Bancian pendapat 2014 oleh CareerBuilder mendapati 58% pengurus pengambilan mengesan pemohon membesar-besarkan perincian tentang peranan, kemahiran, atau anugerah sebelumnya. Dan pekerja peringkat bawahan atau pertengahan bukanlah satu-satunya yang melakukannya, eksekutif peringkat atasan juga turut melakukannya.

Berikut adalah 3 eksekutif yang berjaya dikesan atau mengakui telah menipu resume, membesar-besarkan kemahiran dan pengalaman di dalam resume mereka.

David Geffen

Dahulu, ketika mengintai pintu “masuk” ke Hollywood, David Geffen berbohong tentang kelayakan akademik mendakwa lulus dari Universiti California, Los Angeles (UCLA) untuk mendapatkan pekerjaan di bilik persuratan di agensi bakat William Morris.

Menurut majalah Fortune, Geffen tidak lama selepas itu menjadi bimbang kerana dia mendapat tahu ada orang lain yang telah berbohong pada résumé mereka – dan kemudiannya dipecat.

Lalu dia datang ke tempat kerja awal setiap hari selama enam bulan, dan menunggu surat universiti tiba, menyatakan dia tidak pernah menghadiri kursus di universiti.

Akhirnya surat yang dinantikan itu tiba, dia memintasnya dan menggantikannya dengan surat yang dibuatnya sendiri yang menyatakan dia memang lulusan dari UCLA.

Walaupun Geffen tidak menyatakan semasa wawancara Fortune, dia mengalih perhatian dengan mengatakan dia belajar banyak dan meninggalkan agensi itu dengan caranya sendiri (tanpa mereka menemui CV).

Dia juga menambah dalam temu bual itu: “Lihat, saya tidak meletakkan contoh … Tetapi itu adalah perkara yang bodoh yang anda perlu menjadi seorang siswazah kolej untuk menjadi seorang ejen … Adakah saya mempunyai masalah dengan berbohong untuk mendapatkan pekerjaan itu? Tidak. “

David Edmondson

David Edmondson menyertai RadioShack pada tahun 1994 dan naik dengan pantas di syarikat itu sehingga dia menjadi CEO pada tahun 2005.

Setahun selepas mencapai gelaran barunya, Forth Worth Star-Telegram melaporkan bahawa Edmondson tidak memperoleh ijazah sarjana muda dalam teologi dan psikologi dari Heartland Baptist Bible College seperti yang didakwa. Lembaga Pengarah RadioShack mempertahankan CEO baru mereka, tetapi Edmondson memutuskan untuk meletakkan jawatan. Dalam kenyataannya, beliau berkata:

“Saya dengan jelas menyalahkan rekod akademik saya, dan tanggungjawab terhadap kenyataan salah ini adalah saya sendiri. Saya faham bahawa saya tidak boleh mendokumenkan diploma.”

John Davy

Pada Mac 2002, ahli perniagaan Kanada, John Davy dilantik sebagai CEO rangkaian televisyen New Zealand, Maori Television Service.

Dia dipecat kurang dari tujuh minggu kemudian apabila mendapati bahawa résuménya hampir seluruhnya direka. Salah satu, beliau mendakwa memegang MBA dari “Universiti Negeri Denver” – disiasat oleh New Zealand Herald, hanya untuk mendapatkan kelayakan palsu nama universiti yang sama dan ijazah yang dijual secara dalam talian.

Kedua, beliau mendakwa telah bekerja dengan Suruhanjaya Sekuriti British Columbia pada tahun 1986, yang pada tidak menemui rekodnya, menurut New Zealand Herald.

Dua bulan selepas dipecat, Davy dihukum penjara selama lapan bulan, selepas mengaku bersalah atas satu pertuduhan menggunakan dokumen – CV untuk memperoleh manfaat atau keistimewaan ‘iaitu pelantikan senior dengan Maori Television Service,” seperti dilaporkan oleh New Zealand Herald.