Tindakan Kerah Tentera Tergesa-gesa – Patriot

Reading Time: 2 minutes

PETALING JAYA | Kumpulan pesara tentera, Pertubuhan Patriot Kebangsaan (Patriot) berkata keputusan yang dibuat oleh Menteri Pertahanan Ismail Sabri Yaakob untuk mengerah tentera untuk membantu pihak polis menguatkuasakan perintah kawalan pergerakan (PKP)adalah tergesa-gesa dan pra-matang.

Presiden pertubuhan itu, Brigadier Jeneral (B) Mohamad Arshad Raji berkata ia seolah-olah menteri pertahanan terlalu berminat mengerah anggota tentera, bercanggah dengan kenyataan awal oleh Panglima Angkatan Tentera bahawa tentera tidak akan dikerah untuk PKP.

“Pengumuman oleh Panglima Angkatan Tentera tentu sudah tentu dibuat selepas mendapatkan pandangan 3 ketua unit pertahanan – darat, laut dan udara. Menteri pertahanan mesti memahami beliau tidak mempunyai autoriti untuk mengerah mana-mana unit angkatan tentera atau merujuk mana-mana akta terhadap tindakannya itu.

“Pihak berkuasa bergantung hanya kepada Ketua unit masing-masing melalui konsensus yang dibincangkan dan dipersetujui oleh Majlis Ketua Pertahanan yang dipengerusikan oleh Ketua Angkatan Pertahanan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau juga berkata Patriot percaya polis, sebagai pihak berkuasa untuk melaksanakan perintah itu, mempunyai sumber yang mencukupi untuk mengawal dan menguruskan perintah itu dengan berkesan.

“Kira-kira 130,000 kakitangan, terutamanya dari Pasukan Gerakan Am yang kini berada di bahagian yang berlainan di negara ini, boleh digunakan untuk tugas sedemikian. Patriot yakin polis akan menjalankan tugas secara profesional.

Selepas tiga hari PKP diwartakan dan polis mesti dibenarkan menjalankan tugas mereka. Menteri pertahanan mesti mempunyai kepercayaan penuh dan keyakinan terhadap keupayaan pasukan polis kami yang berpengalaman dalam menangani masalah keselamatan dalaman, ” katanya.

Beliau menambah bahawa keadaan semasa yang berkaitan dengan usaha kerajaan dalam mengawal penyebaran koronavirus adalah memadai.

Keperluan mendesak adalah untuk komunikasi yang tepat dan berkesan kepada orang ramai tentang keperluan untuk terus berada di rumah, tidak perlu perjalanan, dan berdisiplin dalam mengamalkan pengasingan sosial. Rakyat perlu dimaklumkan supaya berkorban selama dua minggu ini. Patriot akan memainkan peranan kami untuk membantu dalam menyampaikan maklumat untuk menghadkan pergerakan melalui saluran komunikasi kami sendiri, “katanya.

Patriot juga menggesa Menteri Pertahanan untuk terus berkonsultasi dengan Majlis Pertahanan dan Ketua Unit sebelum membuat apa-apa pengumuman yang mempengaruhi penggunaan tentera.