Influenza A: Rakyat Tak Perlu Panik

Reading Time: 2 minutes

IPOH | Jangkitan selesema influenza A yang sedang melanda beberapa negeri kini tidak berisiko menyebabkan maut, menurut Timbalan Menteri Kesihatan Dr Lee Boon Chye.

Walaupun terdapat kematian disyaki akibat penyakit itu, rakyat Malaysia tidak perlu merasa bimbang kerana ia jarang berlaku.

Dr Lee juga berkata tidak perlu tergesa-gesa untuk mendapatkan suntikan vaksin.

Menurutnya, kadar kematian untuk jangkitan influenza adalah lebih rendah daripada kemalangan kenderaan motor di negara ini.

“Berdasarkan pandemik influenza A (H1N1) sebelumnya pada tahun 2009, kadar kematian influenza A kurang daripada 1 dalam 10,000. Kadar kematian dalam kumpulan risiko tertinggi adalah kira-kira 1.5 bagi setiap 10,000 pesakit influenza.

“Ini lebih rendah daripada risiko kemalangan kenderaan motor setahun, iaitu 2.6 dari 10,000 dicatatkan,” katanya pada sidang media selepas melawat Klinik Kesihatan Bijih Timah di sini.

Dr Lee berkata kebanyakan pesakit dengan influenza pulih secara spontan tanpa rawatan antiviral dan meningkatkan imuniti selepas pulih.

“Kita tahu bahawa apabila orang dijangkiti, mereka jatuh sakit dan menjadi penat. Tetapi itu tidak bermakna semua pesakit yang dijangkiti influenza memerlukan vaksin. Hanya mereka yang lebih tua, mempunyai penyakit kronik atau kanser memerlukan vaksin, “katanya.

Dr Lee juga menegaskan bahawa pengeluaran vaksin flu adalah proses yang rumit kerana virus influenza sering berubah.

“Vaksin yang diberikan tahun lepas mungkin tidak berguna pada tahun ini. Oleh itu, syarikat-syarikat farmaseutikal tidak menyimpan vaksin yang sangat banyak.

“Syarikat-syarikat farmaseutikal biasanya menghasilkan vaksin sebagai tindak balas kepada wabak atau mengikut nasihat Pertubuhan Kesihatan Sedunia setiap tahun berdasarkan jenis influenza yang mungkin untuk tahun ini.

“Pengeluaran vaksin mengambil masa kira-kira enam bulan. Oleh itu, biasanya terdapat masa lag antara wabak influenza dan ketersediaan vaksin, tetapi ini normal, “katanya.

Bercakap mengenai syarikat pembekal vaksin, beliau berkata tidak ada monopoli oleh syarikat tertentu.

“Tidak ada monopoli dari segi penawaran. Terdapat beberapa syarikat yang membekalkan vaksin, klinik swasta dan hospital boleh memilih syarikat mana yang menawarkan vaksin influenza dengan harga yang lebih rendah, “katanya.