PRK Slim: Jadikan Platform Cari Titik Persamaan – Zahid

Reading Time: < 1 minute

Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri Slim hujung bulan ini harus digunakan sebagai platform untuk mencari titik persamaan di antara Barisan Nasional (BN), PAS dan Bersatu, menurut Pengerusi BN, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Ahmad Zahid, yang juga presiden UMNO, mengatakan pilihan raya kecil Slim tidak boleh dilihat dalam ruang lingkup kecil, sebaliknya keputusan pada 29 Ogos akan menjadi petunjuk sekiranya Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) akan diadakan tidak lama lagi.

Di samping itu, Ahmad Zahid optimis bahawa calon BN yang akan diumumkan pada Rabu ini akan dapat mempertahankan kerusi DUN Slim dengan sokongan pengundi PAS dan Bersatu yang sebelum ini menyokong wakil parti masing-masing pada PRU-14.

Beliau juga meminta kerajaan negeri dan persekutuan untuk mengatasi dan menyelesaikan sebarang masalah yang dihadapi oleh penduduk Slim untuk memastikan keperluan pengundi di kawasan tersebut dipenuhi.

Dia juga mengingatkan bahawa tidak ada fasiliti kerajaan yang digunakan selama kempen pilihan raya untuk menghindari dijadikan isu dan jentera kempen menghormati budaya masyarakat setempat dengan tidak mempamerkan kemewahan.

Bercakap kepada pemberita kemudian, Ahmad Zahid berkata, BN tidak boleh terlalu selesa dengan keputusan PRU-14 di DUN tersebut tetapi harus berusaha memastikan kerusi DUN Slim dapat dikekalkan.

Pilihan raya kecil Slim diadakan berikutan kematian penyandangnya, Datuk Mohd Khusairi Abdul Talib, 59, pada 15 Julai, yang semasa PRU-14, menang dengan majoriti 2,183 undi mengalahkan calon Bersatu yang bertanding atas tiket Parti Keadilan Rakyat, Mohd Amran Ibrahim dan calon PAS, Muhammad Zulfadli Zainal.

Perak mempunyai 59 kerusi DUN dan daripada jumlah itu 32 membentuk Perikatan Nasional yang terdiri daripada 25 BN (semuanya UMNO), Bersatu (empat), PAS (tiga), DAP (16), Amanah (5), PKR (3) , Bebas (2) dan juga Gerakan (1).