Projek Ladang Hutan 400 Hektar: MTIB Nafi Terlibat

Reading Time: 2 minutes

Anggota Pengarah Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia (MTIB) hari ini menafikan pihaknya terlibat dalam pemberian konsesi projek ladang hutan seluas 400 hektar di Hutan Simpan Kledang Saiong dan Hutan Simpan Bukit Kinta, lapor sebuah portal berita dalam talian tempatan pada Jumaat.

Menurut laporan oleh portal itu lagi, pengerusinya, Wong Tack berkata kelulusan diberikan oleh kerajaan negeri Perak dan bukannya oleh MTIB ataupun anak syarikatnya Forest Plantation Development Sdn Bhd (FFDSB).

“Pengurusan syarikat (yang menerima konsesi)tiada kaitan dengan MTIB dan sehingga hari ini, mereka harus menghubungi MTIB tentang cadangan kerjasama untuk ladang hutan,” katanya.

“Pembangunan itu mesti dilakukan di negeri atau tanah persendirian dan tidak di rizab hutan melainkan jika ia diperuntukkan bagi perladangan hutan untuk Semenanjung Malaysia, dilesenkan untuk Tanam (LPF) di Sarawak dan zon kawasan sebagai Perladangan Pokok Perindustrian di Sabah,” katanya.

Wong berkata syarikat dan agensi kerajaan yang memohon pembangunan juga perlu memenuhi keperluan teknikal seperti penilaian kesan alam sekitar, pelan pengurusan hutan, pelan pengurusan alam sekitar dan pelan pengurusan hidupan liar.

“Oleh itu, MTIB dan FFDSB menafikan bahawa terdapat perjanjian antara MTIB dan syarikat itu,” katanya.

Portal itu sebelum ini melaporkan Menteri Besar Dato Sri Ahmad Faizal Azumu sebagai berkata bahawa syarikat yang telah memohon pembangunan pertanian hutan telah mendapat ulasan oleh Jabatan Perhutanan.

Ahmad Faizal berkata syarikat itu akan bekerjasama dengan MTIB untuk membangunkan tanah seluas 400 hektar yang dikenal pasti sebagai hutan sekunder.

Kontroversi itu tercetus apabila Ahli Parlimen Kampar, Thomas Su membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia berhubung keputusan kerajaan negeri untuk memberi konsesi kepada syarikat yang baru berusia lima bulan yang pada awalnya mempunyai modal berbayar hanya RM2 iaitu dibentuk selepas Pilihanraya umum ke-14.

Syarikat itu kini mempunyai modal berbayar RM500,000.