Banjir Besar Melanda Ellicott City, Maryland

Reading Time: < 1 minute

Jalan raya menjadi sungai yang deras di Ellicott City, Maryland, pada Ahad petang apabila ribut petir menurunkan hujan sebulan dalam masa kurang dari dua jam.

Main Street di Ellicott City mengalami beberapa banjir yang paling teruk ketika air menghanyutkan kereta di jalan raya. Banyak misi penyelamatan dilakukan di sekitar bandar oleh kru kecemasan di tengah-tengah kawasan banjir yang teruk.

Hujan yang ketara itu mendorong Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan (NWS) untuk mengeluarkan amaran kecemasan banjir kilat yang jarang berlaku untuk Ellicott City dan kawasan sekitarnya.

“Ini adalah situasi yang sangat berbahaya dan berpotensi bencana,” kata NWS.

Radar menganggarkan bahawa lebih daripada enam inci hujan telah jatuh di Ellicott City pada pukul 5:30 pagi Ahad, Ahli Meteorologi Kanan AccuWeather, Kristina Pydynowski berkata.

Menurut USGS, Sungai Patapsco berhampiran Catonsville, Marlyland, naik 15.3 kaki dalam hanya 75 minit berikutan hujan yang lebat.

Ini adalah kali kedua dalam masa dua tahun di Kota Ellicott yang dilanda banjir besar. Beberapa orang di bandar itu pada Ahad petang menyatakan bahawa banjir kilat ini lebih buruk daripada 30 Julai 2016.

Semasa banjir tahun 2016, hampir enam inci hujan jatuh dalam masa dua jam, kebanyakannya jatuh di bawah sejam. Banjir ini mengakibatkan dua kematian, beratus-ratus kenderaan yang rosak, sejumlah kerosakan dan hakisan yang besar di sekitar bandar.

Cuaca kering diramalkan minggu ini, yang sepatutnya membantu usaha pembersihan.

“Kawasan Baltimore sepatutnya melihat beberapa cuaca yang lebih kering selama beberapa hari akan datang,” kata Meteorologist AccuWeather, John Feerick.