Korea Selatan Catat Peningkatan Kes Covid-19

Reading Time: < 1 minute

SEOUL | Korea Selatan melaporkan 594 kes koronavirus baru, meningkatkan jumlah jangkitan negara kepada 2,931, kata Pusat Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (KCDC) pada hari Sabtu.

Korea Selatan, yang mempunyai kes kedua tertinggi yang disahkan di luar tanah besar China, melaporkan kenaikan harian terbesar hingga kini – dengan tiga kematian baru.

Sementara itu, jumlah kematian akibat koronavirus di Itali telah mencecah 21 orang dan kira-kira 820 orang telah dijangkiti, kata ketua perlindungan awam, sementara jumlah mereka yang telah pulih dari virus juga bertambah.

Itali merupakan negara ketiga paling ramai melaporkan kes koronavirus. Pihak berkuasa berkata semua mangsa adalah warga tua yang juga mengalami masalah kesihatan yang lain.

Gabenor Lombardy, Attilio Fontana, mengatakan situasi yang semakin meningkat di Lodi, dekat Milan, pada hari Khamis; dengan peningkatan yang mendadak dalam bilangan orang yang dimasukkan ke hospital.

“Malangnya satu lagi keadaan kecemasan berlaku di Lodi semalam,” kata Fontana, yang telah mengasingkan diri selepas pekerja kerajaan diuji positif, memberitahu televisyen La7.
“Terdapat banyak kemasukan di hospital pada petang semalam dengan 51 orang dalam keadaan yang serius, termasuk 17 yang dimasukkan ke dalam rawatan intensif.”