Runtuhan Kondo Taman Desa: Usaha Sedang Dilakukan Bawa Keluar Mangsa Terperangkap

Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR (14 Feb) | Hanya seorang lagi sedang menunggu penyelamat dari runtuhan projek pembangunan pangsapuri di Taman Desa, dan satu lagi berjaya telah dikeluarkan.

Ketua Jabatan Bomba dan Penyelamat Kuala Lumpur, Nordin Pauzi berkata mangsa itu terperangkap di antara rangka kerja simen di suatu tempat di aras satu projek Maxim Holdings Sdn Bhd itu.

“Kami kini sedang cuba menarik mangsa keluar dari runtuhan. Dia ditemui di kawasan penyimpanan di tingkat pertama, dan kerana cara dia terperangkap kami memutuskan untuk mengambil risiko dan mengeluarkannya, “katanya semasa sidang akhbar.

Kedua-duanya dipercayai pekerja asing, yang mengalami pelbagai kecederaan. Tiada kemalangan jiwa dilaporkan.

Nordin berkata runtuhan itu melibatkan tingkat pertama hingga keenam projek itu, dengan jabatan itu dimaklumkan tentang kejadian itu sekitar 3:47 petang.

“Enam stesen bomba dan agensi lain terlibat dalam operasi. Dengan bantuan mereka, termasuk dari pemaju juga, semua mangsa yang kini terperangkap telah diambil kira.

“Unit K9 Jabatan berada di lokasi, dan dari apa yang kita dapat tentukan runtuhan adalah jelas. Struktur bangunan kini sedang dinilai, dan kami telah menutup akses kepada semua orang awam dan mereka yang tidak mempunyai peralatan atau latihan yang sesuai, “katanya sambil menambah punca runtuhan masih belum dikenal pasti.

Penduduk Taman Desa yang tinggal bersebelahan atau berdekatan dengan tapak pembinaan melaporkan berlaku bunyi yang kuat pada pukul 3.30 petang hari ini.

Projek kediaman berkepadatan rendah, yang mula dibina pada penghujung tahun 2017, menghadapi rintangan yang besar dari penduduk di kondominium atau pangsapuri sekitar, yang mengadu mengenai pencemaran bunyi dan pemaju yang mengabaikan syarat pembinaan yang ditetapkan oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.