Sabah Negeri Pertama Terima Penempatan Pegawai SPRM

Reading Time: < 1 minute

KOTA KINABALU | Sabah menjadi negeri pertama menempatkan pegawai kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di Pejabat Ketua Menteri dan Unit Integriti Negeri.

Setiausaha Kerajaan Negeri Sabah, Datuk Safar Untong berkata kedua-dua pegawai SPRM secara rasminya mula bekerja sebagai pegawai integriti hari ini.

“Pada 27 Nov tahun lepas, kerajaan negeri, dalam mesyuarat Kabinet Negeri, bersetuju untuk menempatkan pegawai kanan SPRM untuk selama tiga tahun.

“Mohd Fuad Bee Basrah Bee, yang berada di Gred P54, akan menjadi pegawai integriti di Pejabat Ketua Menteri manakala Nur Faridah Mohamad, yang berada pada Gred P44, akan menjadi pegawai integriti di Unit Integriti Negeri di Sekretariat Negeri,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Safar berkata penempatan pegawai SPRM menunjukkan penentuan Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal dan SPRM untuk menyokong hasrat kerajaan untuk menjadikan Malaysia dikenali kerana integriti dan bukannya rasuah.

Pengarah SPRM Sabah, S. Karunanithy berkata langkah itu diperkenalkan oleh SPRM sendiri dan Sabah adalah negeri pertama yang melaksanakan inisiatif itu.

“Tugas pegawai-pegawai kanan ini lebih kepada membantu kerajaan negeri meningkatkan integriti penjawat awam di negeri ini, terutamanya di Jabatan Ketua Menteri,” katanya.

Sementara itu, Mohd Fuad Bee berkata tugasnya di Pejabat Ketua Menteri termasuk menggalakkan tadbir urus yang baik untuk meningkatkan imej kerajaan negeri.

“Tugas kita lebih kepada pencegahan,” katanya.